Poseta Medvedeva Srbiji - podsetnik za EU i SAD

VAŠINGTON/BEOGRAD, 22. oktobra 2009. (Beta) - Poseta predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva Beogradu služi kao podsetnik liderima EU i SAD da je Rusija snažno zainteresovana za Balkan i da želi da zadrži dobre odnose sa Srbijom, ocenio je direktor za spoljnopolitičke studije vašingtonskog instituta Kejto Kristofer Preble.

Preble je za Glas Amerike (VOA) ocenio da "Beograd želi da bude prisutan i na istoku i na zapadu", dok je "Medvedev tokom posete naglasio da Moskva želi bliske odnose sa Srbijom i sa drugim zemljama istočne Evrope, ali da se ne protivi njihovom ulasku u Evropsku uniju".

Na pitanje da li Srbija igra na kartu "Zapad protiv Rusije i obrnuto" kao što je to bio slučaj sa Jugoslavijom tokom hladnog rata, Preble je rekao da "Srbija verovatno sada neće biti isto poprište političkog uticaja i borbi, kao što je to svojevremeno bio slučaj sa Jugoslavijom".

"Jugoslavija je tokom hladnog rata bila u žiži konfrontacije... i u jedinstvenoj i idealnoj situaciji da igra na dve karte - istočnu i zapadnu. Srbija u ovom momentu nastoji da igra sličnu igru, ali u manjem obimu", dodao je.

Pogledajte još