Citizenfour: Film o Snoudenu hit Beldoksa

Nemačka, perjanica Evrope u svakom smislu, pa i u proizvodnji dokumentaraca, ove godine je na festivalu Beldoks prisutna sa šest ostvarenja. Na prvom mestu, naravno, treba izdvojiti “Citizenfour: dosije Snouden” koji nas autentičnim snimcima “s lica mesta” vodi kroz herojsku akciju bivšeg obaveštajca NSA. Sa dosadašnjom festivalskom istorijom od preko 100 prikazivanja, učinkom od 43 osvojene nagrade, uključujući i one najprestižnije – Oskar i BAFTA - ovo ostvarenje otvara ovogodišnji Beldoks, projekcijom u Velikoj dvorani Sava Centra, u četvrtak 7. maja u 21 čas.

Drugi po značaju i po aktuelnosti svakako je “Pepe Muhika - lekcije iz cvetne leje”, dokumentarac proslavljene Hajdi Spekonja o odlazećem lideru Urugvaja, nepokolebljivom humanisti poznatom i kao “najsiromašniji predsednik na svetu”. Projekcija ovog filma zakazana je za 18 časova u subotu 9. maja u Domu omladine Beograda.

“Iračka odiseja”Džamala Aldina Samira Riada upoznaje nas sa harizmatičnim članovima mnogoljudne iračke porodice, rasutim po čitavom svetu, usled višedecenijskog egzila. Oni su se u talasima iseljavali iz svoje domovine, pod stalnim naletom novih ratova i sa njima povezanih previranja. Niko od njih više i ne razmišlja o povratku u Irak. Pogledajte film, porazgovarajte sa rediteljem jednog zaista upečatljivog ostvarenja i donesite svoj sud o ovakvoj vrsti “kolateralne štete” - u petak 8. maja u 21 čas, u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

U “Titovim naočarima”, putopisnom dokumentarcu snimljenom po istoimenom književnom predlošku, spisateljica autobiografskog romana, poreklom iz SFRJ, u društvu rediteljke filma putuje prostorima Italije, Srbije i Crne Gore, pokušavajući da od realnosti razluči fiktivna porodična predanja uz koja je odrastala. Ovaj ženski, pomalo neurotični “road movie” možete pogledati u utorak 12. maja u 20 časova u Domu omladine Beograda. Tom prilikom ćete upoznati i autorke “Titovih naočara”: pisca, odnosno protagonistkinju Adrianu Altaras i rediteljku Reginu Šiling.

U izvesnom smislu najekskluzivnija je, svakako, svetska premijera muzičkog dokumentarca “Globalna radost”, izrađenog u celosti u nemačkoj produkciji. To je, zapravo, prva internacionalna premijera jednog potpuno inostranog filma na programu Beldoksa!

I “Globalna radost” se takođe svrstava u “drumske filmove”. Putujući po evropskim gradovima, reditelj Friče nas upoznaje sa njihovim uličnim sviračima. Sve ove umetnike, očekivano, povezuje nepodeljena ljubav prema muzici, ali i jedan inspirišući, emancipatorski, duboko humanistički pogled na svet. Dođite u ponedeljak 11. maja u 22 časa u Dom omladine Beograda da uživate u nepretencioznim notama “Globalne radosti” i da se upoznate sa njenim autorima – rediteljem Brunom Fričeom i producentom Maksimilijanom Pletoom.

Prikazivanje svih pomenutih ostvarenja i dolazak njihovih tvoraca omogućeni su svesrdnom podrškom Gete instituta u Beogradu.

I za sam kraj, ne treba zaboraviti “Srpskog advokata”, srpsko-nemačku koprodukciju o nedaćama Marka Sladojevića, Karadžićevog pravnog zastupnika u procesu pred Haškim tribunalom. Na projekciji ovog ostvarenja, u petak 8. maja u 19 časova, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, gledaocima će se obratiti Marko Sladojević, reditelj Aleksandar Nikolić, kao i producenti Gregor Štrajber i Ester van Mesel. Očekujemo živu diskusiju sa gostima kada se prikazivanje filma završi!

Pogledajte još