DA SE NE OBRUKATE: Kako se ide na slavu

Ne zna se tačno kada i kako su Srbi počeli da slave krsnu slavu, ali se pretpostavlja da taj običaj datira još od doseljavanja Starih Slovena na Balkan. Mnogi etnolozi ukazuju na vezu između svetaca koje danas slavimo i nasleđenih, staroslovenskih i starogrčkih bogova.

Zvanično mišljenje je da se slavi svetitelj na čiji dan su naši preci primili hrišćanstvo. Krsnu slavu, zaštitnika porodice, na celom svetu proslavljaju samo Srbi.

U principu, za obeležavanje slave potrebni su samo osveštani sveća, žito, kolač i složne duše za stolom, međutim, iz svakojakih razloga, a ponajviše zbog toga što nam je šepurenje nekako usađeno, obeležavanje slave se pretvorilo u pravu feštu; neki je čak organizuju u restoranima, što je suprotno svim zakonima logike i vere – jer je slava ipak praznik porodice i kuće.

Kako ispoštovati domaćine

Kad dolazite na slavu prvo se pozdravljate sa domaćinima, sledi posluženje slavskim žitom. Prekrstite se, poslužite i obratite pažnju da odložite upotrebljenu kašiku na predviđeno mesto. Tada možete darivati domaćine. U principu, ne postoji norma šta odneti nekome na slavu, niti koliko treba da košta, ali, pošto je u pitanju praznik porodice i kuće, tako se i treba odnositi prema njemu.

Ukoliko idete u kuću gde ima dece, obavezno kupite nešto mališanima, makar čokoladicu, mada, kao što znate, oni se najviše obraduju kad im “tutnete” novčanicu u ruke.

Adekvatni pokloni su dakle, oni namenjeni za kuću i zajedničko upotrebljavanje: setovi šolja i čaša, sitno pokućstvo (lampe, vaze, činije, ukrasni predmeti…), a nećete pogrešiti ni ako se odlučite za kvalitetno crveno vino, kafu i bombonjeru svečano upakovane. Poenta je, dakle, odneti “nešto za kuću”, a ne poklon koji biste odneli da je domaćinu rođendan.

Ponašanje za slavskim stolom

Najveća uvreda za domaćicu je da se mrštite i preskačete jela! Sipajte od svega po malo, makar kašiku, i obavezno pohvalite njen trud.
Postoji bezbroj saveta kako da se ne našljemate, ali suština je da pijete umereno. Počnite sa nekim aperitivom, kao što su rakija i pelinkovac, a onda pređite na alkohol koji već pijete.

S obzirom da za stolom sede ljudi koje poznajete i koji su bliski domaćinu, gledajte da ne potežete teme koje bi izazvale raspravu niti da agresivno oponirate nekom. Slava nije dan za to. Takođe, bar na ovaj dan, izbegavajte lascivne šale, psovke, jeftine teme poput rijalitija, politike, skandala…dobro de, političare je uvek dobro potkačiti.

S obzirom da se slavska sveća gasi pre ponoći, to je otprilike granica do kada treba da krenete kući, bez obzira kako se dobro provodite. Domaćin i sutra treba da porani i dočeka novu turu gostiju.