Karolina Vožnjacki pod prismotrom

LONDON, 22. oktobra 2009. (Beta-AP) - Danska teniserka Karolina Vožnjački (19) može da bude optužena za nameštanje rezultata, ako se dokaže da je bez razloga predala skoro dobijeni meč u prvom kolu turnira u Luksemburgu.

Vožnjački, šesta igračica sveta, nalazi se pod prismotrom teniskih zvaničnika od kada je predala meč zbog povrede noge u trenutku kada je vodila sa 7:5 i 5:0 protiv Ane Kremer iz Luksemburga.

Za vreme drugog seta, kada je vodila sa 3:0, njen otac Pjotr rekao joj je da prekine meč pre nego što pobedi.

"Ušao sam na teren i rekao joj da nije važno koji će biti rezultat, jer ne može da igra u narednom kolu zbog povrede. Veoma sam ponosan na Karolinu što je prekinula i dala šansu svojoj protivnici", rekao je Pjotr Vožnjacki. Komentar oca za vreme meča nagovestio je "onlajn" kladioničarima ko će igrati u narednom kolu.

Zvaničnici WTA najavili su da će pogledati šta se sve događalo u meču, a Karolina Vožnjacki objasnila je danskim medijima da ne misli da je kriva.

"Ljudi se klade na moje mečeve, neki pobede, ostali izgube. Ja samo znam da sam čista i to mi je najvažnije. Ako neko sumnja u moju povredu, imam izveštaj sa pregleda skenerom u bolnici i izveštaj fizioterapeuta turnira", rekla je Vožnjackijeva.

Ukoliko se dokaže da nije bila umešana u nameštanje rezultata, ona bi, prema pravilima Međunarodne teniske federacije, mogla da bude kažnjena zato što se "nije trudila".

U 2007. godini ruski teniser Nikolaj Davidenko bio je pod istragom kada je predao meč na turniru u Poljskoj, takođe zbog povrede. Oslobođen je optužbi, ali kada je iste godine izgubio na turniru u Sankt Peterburgu, trebalo je da plati 2.000 dolara, jer se nije trudio.

Rusija je zatim uložila žalbu na tu odluku, pa je novčana kazna poništena.

Pogledajte još