DAN POBEDE: Vučić na svečanoj akademiji u Beogradu, Nikolić na paradi u Moskvi

Srbija danas obeležava Dan pobede nad fašizmom, a ljudi koji su preživeli strahote Drugog svetskog rata kažu da su ponosni na to što je svaka kap njihove krvi i krvi njihovih poginulih saboraca ugrađena u temelje tadašnje i sadašnje države, ali i Evropske unije. To Evropa ne sme da zaboravi i to mora da vrednuje i posle 70 godina.

Neki od ovih heroja još su živi i tvrde da im u venama još struji krv kada se sete strahota fašizma. Žao im je što se tradicija obeležavanja Dana pobede pomalo zapostavlja. To srpske veterane vređa i čini im se da im sopstvena država zaboravlja doprinos u oslobođenju od fašizma.

Slavko Anđelić, učesnik NOB, kaže da, za razliku od nas, Rusi umeju da cene svoje, ali i tuđe borce protiv fašizma.

Iako je Skupština Srbije još 21. decembra 2004. usvojila izmene Zakona o pravima boraca, čime su četnici formalno izjednačeni s partizanima, nijedan pripadnik Ravnogorskog pokreta još nije dobio penziju. Ministarstvu rada obratilo se čak 3.000 četnika sa zahtevom da im se prizna borački status, ali su svi oni još na čekanju jer je ministarstvo pripremilo nacrt novog zakona, koji još nije ušao u skupštinsku proceduru.

- Ja sam od predsednika Vladimira Putina dobio medalju Ruske Federacije za zasluge u Drugom svetskom ratu i ponosan sam što me nakon 70 godina nije zaboravila najveća antifašistička sila. Žao mi je što su moji ideali zaboravljeni u mojoj državi - kaže Anđelić.

I njegov ratni drug Miladin Marić, koga je takođe odlikovao Putin, ponosan je na svoju antifašističku borbu.

- Naše vrednosti su danas poljuljane, svi misle samo o sebi, a ne o državi. Drugi nam kroje put u Evropu iako je naša krv u njenim temeljima - kaže Marić.

Milan Ateljević, pukovnik u penziji, koji će danas govoriti na svečanoj akademiji u Beogradu, ima sličan stav.

- Srpska krv je u temeljima, ne samo Srbije već i EU. Ponosan sam na svoju ratnu prošlost, ali mi je žao što je danas ona u zapećku jer je, umesto ideala, jedino merilo vrednosti postao novac - objašnjava Ateljević.

Istoričar Slobodan Marković kaže da Srbija ima značajnu ulogu u antifašističkom pokretu u svetu.

- Imali smo dva pokreta otpora, jedan agresivniji, vezan za sovjetsku armiju, i drugi pasivniji, vezan za anglosaksonske armije. I jedan i drugi bili su antifašistički - smatra Marković.

Proslave u Srbiji i Rusiji

Vučić na svečanoj akademiji u Beogradu

Srbija će Dan pobede obeležiti danas svečanom akademijom „Buđenje slobode“ u Centru „Sava“, a na svečanosti će govoriti premijer Aleksandar Vučić.

Nikolić na vojnoj paradi u Moskvi

Predsednik Tomislav Nikolić biće danas u Moskvi na vojnoj paradi, na kojoj će učestvovati i nacionalni ešalon Vojske Srbije. Zastavu Srbije nosiće major Mirko Mitrić.

Kirbi: Srbija jemac evropske bezbednosti

Ambasador SAD Majkl Kirbi rekao je da treba slaviti to što je kraj Drugog svetskog rata omogućio novu Evropu i što je Srbija danas jemac evropske bezbednosti.

Putin: Cinici odbili poziv na paradu

Crvenim trgom koračaće ruske trupe, ali u odsustvu lidera nekih demokratskih zemalja. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je one koji su odbili pozive cinicima.

Izvor: blic

Pogledajte još