SNEŽANINA JABUKA SMRTI: Pažljivo pri kupovini, jer ovo voće zaista ubija!

Svima je jasno da jabuke koje kupujemo na pijaci ili u prodavnici su najčešće iz uvoza jer plodovi sa ovog područja ne mogu da rode tokom cele godine. Upravo to je jedan od razloga za brigu jer postoji voće koje je izuzetno otrovno, a mi ga konzumiramo stalno. U pitanju su – otrovne jabuke.

One su poreklom sa Floride, ali se mogu pronaći i na Bahamima, Karibima, u Centralnoj i Južnoj Americi. Ime joj potiče iz španskog jezika, a bukvalan prevod je "mala jabuka". Fizički je jako slična običnoj jabuci koju možemo kupiti bilo gde, zbog čega može doći do zabune među prodavcima ali i kupcima. Njeno stablo je jedno od najotrovnijih na svetu o čemu svedoči i njen naziv - MALA JABUKA SMRTI.

Drvo i sama jabuka sadrže jake toksine koji prilikom konzumiranja izazivaju užasan dermatitis. Ukoliko vas zadesi snažan pljusak i spas potražite ispod njene krošnje, na koži će vam izaći plikovi od tečnosti koja se sliva niz lišće. Ukoliko pak vam kapljica upadne u oko, može izazvati slepilo.

Ukoliko ste već zagrizli jabuku, možete prokrvariti, dobiti bakterijsku infekciju ili opekotine unutrašnjih organa.

Kako bi se ovakve neprijatne i smrtonosne situacije sprečile, najčešće se na stablu otrovnih jabuka okači crveni znak “X” koji ukazuje na potencijalnu opasnost. Međutim, postoji i drveće koje nije obeleženo.

U prošlosti su Indijanci koristili sok ovog drveta da otruju svoje strele ili su vezivali žrtvu za stablo kako bi osigurali njihovu sporu i bolnu smrt.

Nadlanu / izvor: Kurir

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.