SEĆANJE NA LEGENDU: Live album za godišnjicu rođenja Vlade Divljana

Album snimljen 5. aprila 2014. godine na koncertu u zagrebačkoj "Tvornici kulture" dragocen je dokument koji kroz dvadeset pesama iz svih delova karijere Vlade Divljana (1958-2015) učvršćuje njegov status kao jednog od najznačajnijih i najtalentovanijih autora Srbije i bivše Jugoslavije.

Ljetno kino na čelu sa zagrebačkim gitaristom Mladenom Maksom Juričićem svojom neobičnom postavom i aranžmanima (akustične gitare, ukulele, harmonika, stand up bubanj...), po mišljenju samog Divljana, donelo je "plesni i vedri duh" Mediterana i "jednu potpuno novu dimenziju" njegovim pesmama. "Live@Tvornica kulture" to jasno pokazuje, od horski raspevane verzije prvog singla Idola iz 1980. godine "Retko te viđam sa devojkama" do nadahnutih izvedbi klasika kakvi su "Maršal", "Rusija" i "Nebeska tema", sa remek dela beogradskog novotalasnog sastava "Odbrana i poslednji dani" (1982). Tu ravnopravno stoje i stvari kasnije Divljanove samostalne karijere poput "Samo jednu ljubav imam", "Odnesi me", "Svakog jutra" i "Kad te vidim". Poslednje dve su u izvedbama sa Ljetnim kinom postale "Najlepša" i "Vodim te na more", koje su prethodno zabeležene na mini albumu Vlade Divljana i Ljetno kino Big Banda "Četiri godišnja doba" (Aquarius Records 2012).

"Rekao bih da su sve pesme u novom ruhu dobile neki novi duh. Pomalo smo promenili aranžmane, a neke smo pesme praktično 'prevrnuli'. No trudili smo se da ne izgubimo tu neku izvornu, mladalačku energiju koju te pesme nose u sebi", objašnjavao je Divljan u jeku koncertnih aktivnosti sa Ljetnim kinom tokom 2013. godine. Album izlazi za Long play.

Pogledajte još