TAJNA KOJA MUČI SRBE: Meteorolozi otkrili zašto se kaže "Kruži k’o kiša oko Kragujevca"

Nema, naime, u meteorološkoj nauci nikakvog objašnjenja za ovaj izraz, niti su naši naučnici došli do ikakvih dokaza da kiša zaista manje pada u ovom gradu u Šumadiji. Ipak, meštani okolnih sela i dan-danas veruju da kiša mnogo češće pada, na primer, u Jagodini, nego u Kragujevcu. Iza svega se ne kriju meteorološki, već psihološki i sociološki razlozi, tvrdi meteorolog Nedeljko Todorović.

– Za takvu izjavu nema nikakvih argumenata u nauci, isto tako može da se javi neko iz Vojvodine kaže da oko njegove njive kiša stalno kruži. Radi se, dakle, o klasičnoj psihologiji, koja je karakteristična za ovo društvo – kaže Todorović, naglašavajući da je neko nekada verovatno video da u susednom mestu pada kiša, dok se njegova njiva suši, i da je tako nastao mit koji se već vekovima održava.

On dodaje da se verovatno radilo baš o letnjoj i prolećnj kiši.

– Letnja kiša je toliko neujednačena da može da se desi da u jednoj ulici lije, a u drugoj bude skorz suvo. Zato je ovaj mit, ova sociološka zanimljovost, verovatno potekla odatle – zaključuje on.

Iako su prošle godine u ovo vreme, usred majskih poplava, satelistski snimci kiških oblaka iznad Srbije pokazali da kiša zaista zaobilazi Kragujevac, meterolog Časlav Stanojević se slaže sa svojim kolegom – ovakva tvrdnja nije potkrepljena u nauci, a ni u prirodi.

– To je zanimljiva izjava, za koju ipak nema nikakvih naučnih dokaza. Kiša u Kragujevcu može da pada podjednako kao i u Čačku ili bilo kom drugom mestu. Verovatno je ovo verovanje poteklo od nekog seljaka koji je pokušavao da obradi zemlju u Kragujevcu, a kiše nikako nije bilo. Video je da pada u drugim mestima, i tako sve krenulo – smatra on.

Stanojević nam je otkrio i da izraz “neće grom u koprive” nema nikakve veze sa time što kopriva peče, već postoji mnogo logičnije objašnjenje.

– Kopriva je niska biljka, a grom najčešće privlači više rastinje, poput drveća. Zato je najsigurnije da, ako se zateknete napolju u toku grmljavine, jednostavno legnete na zemlju – otkriva on, dodajući da nema veze da li ste u koprivama ili ne.

Nadlanu / izvor: 24sata