PRESTANITE SA OVIM AKO NE ŽELITE DA VAM OPADNE: 5 grešaka kojima uništavate kosu tokom vežbanja

0

Navika da redovno vežbate je sjajna za vaše zdravlje, ali ako ne vodite računa može biti pogubna po vašu kosu.

Greška br 1: Pranje kose posle svakog treninga

Znamo da nije prijatno šetati se sa kosom mokrom od znoja posle treninga, ali hemija u šamponima lišava vašu kosu njenih prirodnih ulja, što je može sasušiti ako to radite svakodnevno. Pokušajte da perete kosu na svaka dva do tri dana, a između umesto toga upotrebite suvi šampon.

Greška br 2: Ne hidrirate dovoljno kosu

Nije previše šampona jedino što isušuje vašu kosu. Vežbanje napolju, gde su vam vlasi izložene spoljašnjim uticajima, takođe je dehidrira, zbog čega je dobro da koristite hidrirajući regenerator nakon šampona. Tih nekoliko minuta više u tuš kabini će puno značiti vašoj kosi. U danima kada koristite suvi šampon, dodajte malo ulja za kosu na krajeve, kako biste je održali sjajnom i glatkom.

Greška br 3: Ne štitite kosu tokom vežbanja napolju

Naspram mnogih prednosti vežbanja u prirodi, postoje i neke mane, pogotovo za vašu kosu. Ona je tada izložena različitim negativnim faktorima, kao što su sunčevi UV zraci. Ovo je može isušiti, rascvetati krajeve, ili izbledeti farbu na kosi, kao i učiniti krajeve lomljivim. Rešenje? U blagom sloju navlažite kosu regeneratorom kako biste joj dali vlažnost i zaštitili je od spoljašnjih uticaja. Možete koristiti i preparate sa zaštitnim faktorom.

Greška br 4: Birate pogrešnu frizuru tokom vežbanja

Kosa je porozna, kao sunđer. Ako vam je previše duga, krajevi postaju magnet za sve vrste zagađenosti iz vazduha. Ovo može rezultirati kovrdžavim ili ispucalim krajevima, u zavisnosti od teksture vaše kose. Zato je najbolja frizura za vežbanje riblja kost. Uz to, ona čini i da vaša kosa čak i tokom vežbanja izgleda uredno. Plus, na sve to, skratiće vam vreme potrebno da osušite i stilizujete kosu nakon treninga. Pa, gde ćete više prednosti!

Greška br 5: Suviše snažno zazežete kosu tokom vežbanja

“Volim da mi kosa pada preko lica dok vozim bicikl”, nijedna žena nikada nije rekla. Ali suviše zategnut konjski rep uzrokuje kidanje kose, može vam iskrzati krajeve, dajući kosi loš izgled, a dovodi i do većeg opadanja kose. Da biste sprečile ovo nosite nizak rep, ili se odlučite za nisku punđu ili pletenicu.

Priredila: J.K.

Foto: yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.