RIBELLA UZ SVETSKI DAN HUMUSA – 13. MAJ

Sutra se širom sveta obeležava Svetski dan humusa, namirnice koja potiče sa Bliskog Istoka ali je svoje mesto našla na trpezama svih kuhinja sveta.

Mešavina mlevenih leblebija, susam paste, limunovog soka i belog luka – što je osnovni recept za humus -poznata je po svom bogatom ukusu i pozitivnim uticajima na zdravlje. Poznavaoci ove namirnice smatraju da je najveća lepota konzumiranja humusa u – jednostavnosti. Čak i sendvič koji čini parče crnog ili integralnog hleba namazanog humusom, uz komad nekog svežeg povrća, predstavlja ukusan i zdrav obrok. Može se jesti uz pita hleb ili tortilje, komade sirovog povrća, može biti namaz, prilog, preliv za salatu.

Ova namirnica sadrži visok nivo proteina, zato produžava osećaj sitosti. S druge strane, visok nivo gvožđa u njoj, ima značajne pozitivne efekte na zdravlje. Smatra se da utiče na regulisanje šećera u krvi ali i smanjenje lošeg holesterola.

Humus je deo svakodnevne ishrane mnogih ljudi širom sveta a poslednjih godina raste interesovanje za ovu namirnicu i u našoj zemlji. Sve veći broj humus barova, te libanskih ili izraleskih restorana u Beogradu i drugim većim gradovima u Srbiji, dokaz su da bliskoistočna kuhinja pronalazi svoje pobornike u ovim krajevima. Baš u ovoj kuhinji, humus predstavlja osnovu većine jela.

Restorani i barovi brze hrane u kojima možete probati humus nisu jedini dokaz porasta interesovanja ovdašnjih potrošača za ovu namirnicu. U DTD Ribarstvu, jedinom proizvođaču humusa u Srbiji, kažu da poslednjih godina osetno raste interes potrošača za ovom namirnicom i to ne samo za njenom osnovnom verzijom već i za onim obogaćenim drugim ukusima (semenkama bundeve, šitaki pečurkama, kukuruzom, mlevenom paprikom, karijem, ajvarom).

Mnoge poznate ličnosti širom sveta javno izražavaju svoju opčinjenost ukusom ove hrane ali i njenim dejstvom na zdravlje. Lady Gaga, Kejt Mos, En Hatavej, Natali Portman samo su neke od zvezda koje gotovo svakodnevno konzumiraju ovu namirnicu.

Ukoliko do sada niste probali humus, Svetski dan humusa je idealna prilika za to.

Izvor: nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.