PROVERITE: Za 5 sekundi saznajte koliko dugo ćete živeti

Ovaj test sedenja i ustajanja određuje koliko ste zapravo zdravi i u kakvoj ste kondiciji.

Vežbu možete uraditi kod kuće, traje par sekundi i radi se na podu u udobnoj odeći i obući ili bosi. Test sedenja i ustajanja osmislio je brazilski lekar Klaudio Gil koji tvrdi da ova vežba pokazuje i to koliko ćete još živeti. U njoj se mere stvari esencijalne za određivanje nečije forme – snaga, fleksibilnost i ravnoteža.

Vežba se izvodi tako što sednete na pod s prekrštenim nogama i probate da ustanete trudeći se da se što manje podupirete rukama ili drugim delovima tela. Rezultati se rangiraju između 1 i 10.

Ako je vaš rezultat manji od tri, odnosno morali ste da koristite obe ruke, podupirali se i bočnom stranom butine pri ustajanju, gubili ravnotežu i slično – to pokazuje da ste u vrlo lošoj formi. Kako tvrdi tvorac ove vežbe, to je i znak da je rizik od smrti u idućih pet, šest godina pet puta veći.

Ako je vaš rezultat između osam i deset (minimalno ste se podupirali) znači da imate odličnu kondiciju. Pritom, svaki put kad izgubite ravnotežu oduzima vam se pola boda.

Imate li problema s kolenima, bilo bi dobro da tokom izvođenja vežbe imate nekoga uz sebe u slučaju da ne možete da ustanete. Imate više od 50 godina i postigli ste čistu desetku? Čestitajte sebi jer pripadate elitnoj grupi.

U videu pogledajte precizno izvođenje vežbe i računanje rezultata: