STRAŠNA PREDVIĐANJA STRUČNJAKA: Teroristi napadaju i Srbiju - na meti veliki tržni centri u Beogradu

Naime, kažu, Srbija je ugrožena uglavnom po južnom obodu, ali su i veliki gradovi meta terorista, a na „crnom spisku“, pored tržnih centara, mogle bi da se nađu i zgrade koje simbolizuju političke institucije zemlje.

NA REDU VELIKI GRADOVI

Prema rečima Dragana Simeunovića, profesora na Fakultetu političkih nauka, pomenuta grupa terorista iz Kumanova ubačena je da bi podigla ustanak ili bar prouzrokovala veće nemire, a da li će u tome uspeti, znaćemo za nekoliko sedmica, dok se makedonski Albanci ne odluče na mir ili rat.

- Do tada su i te kako mogući novi incidenti u tom cilju. Srbija je ugrožena uglavnom po južnom obodu, ali su i veliki gradovi meta terorista. Ipak, ne treba očekivati neki veći napad - kaže Simeunović, a na pitanje koje su najčešće mete terorista kaže:

- Pored standardnih meta, a to su sva mesta na kojima se okuplja veći broj ljudi, teroristi bi mogli da napadnu i neku od zgrada koje simbolizuju političke institucije Srbije ili neko policijsko i vojno uporište.

Marko Nicović, bivši šef beogradske policije, kaže da će se napadi terorista preliti na okruženje ako Zapad to bude odlučio.

- Postoji velika mogućnost da se nasilje prelije i kod nas. Na meti terorista su uvek mesta gde ima velikog broja ljudi - u Beogradu bi na meti bili tržni centri, poput „Delta sitija“ i „Ušća“, ali i muzički festival Egzit, koji počinje u julu, mogao bi da bude meta - kaže Nicović.

PRVO KREĆU NA JUG

S druge strane, Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti ističe da bi terorističke grupe poput one koja je izvela napad u Makedoniji možda i mogle da napadnu jug Srbije, ali nikako Beograd.

- Napadanje tržnih centara i autobuskih i železničkih stanica je modus operandi islamističkih terorističkih organizacija, a u Makedoniji je delovala separatistička teroristička organizacija. Separatisti brinu kakav utisak ostavljaju u međunarodnim krugovima, a islamisti ne - navodi Dragišić.

Uhapšeni terorista priznao: HTELI SMO DA DIGNEMO MOST U SKOPLJU

Teroristička grupa koja je izvršila napad u Kumanovu planirala je sredinom maja da postavi eksploziv i digne u vazduh jedan od glavnih mostova u Skoplju! Ovo je rekao jedan od uhapšenih terorista, a prenosi makedonski portal Večer.

- Plan je uključivao i veliku svotu novca koja bi bila na raspolaganju teroristima za aktivnosti, kao i za nagrade u slučaju dobro obavljenog posla. Plan su osmislili lideri grupe, stanovnici Kosova, veterani paravojnih formacija, koji su posle završetka sukoba na Kosovu nastavili sa terorističkim aktivnostima - navodi se.

Zastrašujuće: GRAFITI UČK U NIŠU

Grafiti UČK osvanuli su juče u centru Niša. Pre samo tri dana, dan nakon napada terorista u Makedoniji, isti grafiti osvanuli su i u Kraljevu.

REZPromene u makedonskoj vladi: PREMIJER GRUEVSKI SMENIO MINISTRE

Makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska smenjena je sa te funkcije samo nekoliko dana od terorističkog napada u Kumanovu, kad je u borbi protiv albanskih ekstremista poginulo osam makedonskih policajaca. Osim Jankuloske, premijer Makedonije Nikola Gruevski smenio je ministra za transport i veze Mileta Janasijevskog, dok je aktuelni direktor za bezbednost i kontraobaveštajni rad Sašo Mijalkov podneo ostavku na tu funkciju.

Inače, potpredsednik Evropskog parlamenta Aleksandar Graf Lamsdorf pozvao je sinoć Nikolu Gruevskog da podnese ostavku. Region je na rubu građanskog rata, a Gruevski mora da se povuče radi smanjenja međuetničkih tenzija, naveo je Lamsdorf.

Izvor: Kurir

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.