Počeo filmski ciklus "S obe strane zida"

U dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC) počeo ciklus nemačkih filmova pod nazivom "S obe strane zida", priređen povodom dvadesetogodišnjice pada Berlinskog zida (9. novembra 1989. godine)!

Pun DKC na otvaranju filmskog programa povodom dvadesetogodišnjice pada Berlinskog zida pod nazivom "S obe strane zida", opet je dokazao da koncept od koga DKC ne odustaje zaista jeste pogodak. Na sreću svih nas - sve brojnijih - koji znamo vrednost povremenih (voleli bismo da su češća!) filmskih putovanja kroz kinematografije koje bi sasvim pogrešno mogle da se nazovu "egzotičnima". Jer, pratiti, na primer, skandinavski film znači biti u svetskim tokovima. Koliko god je to moguće u Srbiji.

Ovog puta, DKC se pridružio Gete institutu u želji da Beograđani na najbolji mogući način budu uvedeni u predstojeću proslavu događaja koji je spojio dve Nemačke 1989. godine i prožeo sve sfere života "s obe strane zida". Upravo tako, "S obe strane zida", zove se filmski program koji je renomirani filmski kritičar i selektor nekoliko festivala Bernd Buder pripremio povodom proslave pada Berlinskog zida.

Sećajući se sebe u trenutku koji je značio promenu u životima svih u Evropi, publiku su pozdravili stalni zamenik ambasadora Nemačke u Beogradu Hans Ulrih Zidbek, zamenica direktora Gete instituta Ingrid Kajzer, kao i direktorka Kulturnog centra Beograda (KCB) Marina Đurđević i urednik filmskog programa KCB Nebojša Popović.

(old_image) Podsetivši na probleme koji su postojali s prelaskom filmova s istočne na zapadnu stranu, i obratno, program je otvorio Bernd Buder, koji je za ovu priliku napravio zanimljiv izbor starijih i novijih nemačkih naslova (plus "Gorila se kupa u podne" Dušana Makavejeva) koji su direktno ili indirektno povezani sa padom Berlinskog zida.

- Ovaj izbor igranih i dokumentarnih filmova ima za cilj da predstavi raznovrsne načine na koje se može prići temi Berlinskog zida, od tragike do humora, kao i analize kompleksnosti srastanja istočnog i zapadnog dela Nemačke - najavio je Buder  jedanaest ostvarenja iz protekle dve decenije.

"Jerihov" Kristijana Pecolda

Film koji je Buder izabrao da bude uvod u nekoliko dana istraživanja uticaja postojanja/nestajanja zida bio je "Jerihov" (Jerichow) čiju režiju potpisuje Kristijan Pecold. 

Glavna uloga u ovoj minimalističkoj drami koja intrigira svojim intezitetom pripale su jednom od omiljenih nemačkih glumaca i van granica Nemačke - Benu Firmanu. Inače, u ovom filmu Firman (Fürmann) opet dokazaju da je pravi akcioni junak koji ne krije suze, čime je još jednom potvrdio svoju poziciju u našim srcima.
 
Trojku ove napete drame smeštene u današnju istočnonemačku provinciju (Jerihov), čine još i Nina Hos i Hilmi Sozer, kojima je pripala uloga bračnog para iz interesa, koji seže dublje od jednostavne materijalne zavisnosti. On je sredovečni Turčin, vlasnik lanca kioska sa brzom hranom, a ona je bivša robijašica u dugovima - tu ipak postoji ljubav izrasla iz zajedničkih potreba. Kada im u život uđe bivši vojnik koji je služio u Avganistanu, ali je otpušten bez počasti (Firman), mnoge neraščišćene emocije i sumnje će isplivati...
Iako se na prvi pogled može učiniti da su pokretači Pecoldovog "Jerihova" strast i izdaja u ljubavnom trouglu, zapravo već sam naziv upućuje na autorovo traganje za portretom života s istočne strane zida, u provinciji, koju je 1989. godina (samo?!) dotakla. Osećajući sve što i troje junaka, Pecold nas s uspehom uvodi u svet neke druge Nemačke, koja je danas deo jedne snažne i jedinstvene zemlje.

S obzirom da je za ovaj film Pecold bio nominovan za nekoliko nagrada, logičan nastavak je saradnja sa nizom poznatih autora, poput Atoma Egojana i Hala Hartlija, u okviru omnibusa "Moving the Arts" koji će ga, nadajmo se, zasluženo lansirati u sferu poznatijih nemačkih autora u svetu.

Filmski ciklus "S obe strane zida" će u DKC-u trajati do 27. oktobra, nakon čega će od 7. do 14. novembra na više lokacija biti obeleženi "Dani Nemačke". Više o ovom događaju saznajte ovde!

Katarina Milovanović

Pogledajte još