BEOGRAD PRE NJUJORKA: Pogledajte izložbu Gordane Tomić "Pravi mač"

Kroz postavku izložbe, premijerno će biti predstavljen i ciklus slika spiritualne umetnosti – Spirituali, koji je inspirisan životnim delom Mijamoto Musašija i učenjem Gordaninog mentora Slobodana Tomanovića, svetski priznatog slikara i zen filosofa iz Holandije. Sveukupnost ove izložbe demonstira selekciju iz četiri ciklusa slika i Gordanin raznoliki i plodni slikarski opus, ali i njen pristup umetnosti, te otuda naziv Pravi mač (shin-ken), što se u savremenom tumačenju sa japanskog jezika metaforički prevodi kao stav kranje ozbiljnosti.

U ponedeljak, 18.maja u 20 časova, izožba Pravi mač će početi VIP otvaranjem, zatvorenog tipa. Izložbu otvara pesnik Dragan Jovanović Danilov, a likovni kritičar Dejan Đorić je recenzent zvaničnog kataloga izložbe Pravi mač.

Umetnica Gordana Tomić izlaže samostalno i kolektivno u Srbiji i inostaranstvu, a domaća publika u Beogradu je do sada imala priliku da poseti dve samostalne izložbe svoje sugrađanke “Tragovi složenih iskušenja” i “Za Beograd pre Njujorka”. Najskorija Gordanina izložba u Diplomatskoj kuli Atlas Capital centara u Podgorici “From New York with Love” bila je svojevrstan poklon Crnoj Gori, a u pripremi je sledeća izložba za galeriju Agora sa Menhetna, koja je zvanični zastupnik naše savremene umetnice na svetskoj likovnoj sceni.

Nadlanu

Pogledajte još