ZDRAVLJE JE U PRIRODI: Za par dana popravite krvnu sliku i imunitet uz DIVLJI REN

Poluvodena biljka dragušac (Nasturtium officinale) u narodu je poznata i kao krstovnik, divlji i vodeni ren, ljuti mokriš, resnik... Jedna je od najstarijih vrsta povrća, odavno odomaćena ne samo u Evropi, već i u severnoj Africi i Aziji. Zbog korisnih sastojaka skupljali su je još stari Grci i Rimljani. Poluvodena je jer je drška biljke šuplja pa pliva na vodi. U sebi sadrži više vitamina C nego pomorandža, više kalcijuma nego mleko, više gvožđa nego spanać.

Dragušac raste u potocima, bunarima, izvorima i vodenim jarugama. Narendan, ima oštar miris i gorak ukus. Prepoznatljiv je po sitnim belim cvetovima u vidu grozdova.

Sa mnoštvom korisnih sastojaka, biljka je lekovita u celosti. Skuplja se od marta do kraja maja, a potom od kraja leta do kasne jeseni, kada nije u cvatu. Koristi se isključivo u svežem stanju, jer sušenjem gubi sve lekovite sastojke.

Narodni lekari ističu da vodeni ren čisti krv i poboljšava njen sastav, jača želudac i podstiče lučenje želudačnih sokova, kao i žuči. Podsticajno deluje i na lučenje urina. Zbog velike količine gvožđa i joda, povoljno utiče na metabolizam i rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem.

Da bi organizam snabdeli sa što više minerala, vitamina i drugih delotvornih sastojaka, biljku je najbolje jesti u vidu salate. Pogotovo na kraju zime i na početku proleća, kada je oskudica u svežem povrću. Uz salatu, poželjno je konzumiranje i svežeg soka od dragušca, dva do tri puta dnevno, po jedna supena kašika. Sok ne sme biti koncentrovan, već razređen u petostrukoj razmeri sa vodom (kašiku soka razredite sa pet kašika vode).

Koncentrovan sok ne uzimajte, jer može doći do upale ždrela i želuca. Takođe, nije poželjno ni da ga svakodnevno pijete razređenog, a terapija bi trebalo da se sprovodi sa pauzama, najduže četiri nedelje. Prevelike doze i preduga upotreba mogu da izazovu probleme sa bubrezima, upale i dugotrajne nadražaje. Trudnice bi na ovo trebalo posebno da obrate pažnju i da zaborave na ovu biljku dok su u blagoslovenom stanju.

Kada je reč o spoljašnjoj upotrebi, vlažan oblog od soka se koristi za lečenje kožnih bolesti. Sok od dragušca posebno je delotvoran u lečenju alopecije areate, odnosno ispadanja kose u vidu pečata. Takođe, zgnječena sveža biljka, postavljena kao obloga na kožu, odstranjuje sunčane pege, ali i šugu.

SAVRŠENI ČISTAČ

Svakodnevno konzumiranje 85 grama svežih listova divljeg rena, u trajanju od osam nedelja, smanjuje rizik za nastanak karcinoma u bilo kojem delu organizma, otkrili su naučnici britanskog Univerziteta Ulster, predvođeni profesorom Janom Rolandom. Ovo neverovatno otkriće rezultat je istraživanja u koje je bilo uključeno 60 ispitanika, među kojima i 30 pušača. Analize obavljene nakon dvomesečne upotrebe ove čudesne biljke u ishrani, pokazale su da se nivo antioksidanasa, kao što su beta karoten i lutein, u njihovoj krvi povećao, a nivo potencijalno štetnih sastojaka smanjio. Istovremeno, nivo štetnih triglicerida u krvi snižen je za deset procenata. I, što je najvažnije, pokazalo se da dragušac smanjuje oštećenje DNK (specifičan molekul nosilac genetskih informacija) belih krvnih ćelija, što se u stručnim krugovima, inače, smatra okidačem za razvoj bilo koje vrste karcinoma.

Izvor: Novosti

Pogledajte još