ZAŠTO POSTOJE "MUŠKE" I "ŽENSKE" BOJE: Koje boje voli jači, a koje lepši pol

Naučnici imaju novu teoriju o "muškim" i "ženskim" bojama: muškarci vole plavu i zelenu, a žene crvenu i roze zbog tradicionalne podele uloga koja korene ima još u praistoriji.

Kao posledica te primarne podele uloga ženski mozak postao je fino "naštelovan" da registruje pre svega ružičaste i crvene zrele plodove. Sa druge strane, zelena polja i jasno plavo nebo u davna vremena obećavali su dobar ulov, pa su zelena i plava, prirodno, postale "muške" boje.

Ovu tezu postavili su kineski naučnici koji su obavili istraživanje u kojem je učestvovalo 350 studenata. Ispitanici su imali tri minuta da gledaju paletu sa 11 boja, a zatim je trebalo da ih rangiraju po tome koliko im se dopadaju.

Studenti su takođe rešavali i različite testove ličnosti. Utvrđeno je da su devojkama omiljene boje iz paltete ružičastih i bela, a mladićima plava i zelena, navodi se u studiji.

Uporedna analiza testova ličnosti i omiljenih boja pokazala je da introvertni muškarci vole žutu, dok je neurotičnim ženama često omiljena boja siva. Braon boju ne vole ni muškarci ni žene.

Kineski naučnici takve rezultate objašnjavaju tradicionalnom podelom poslova. Žene privlače nijanse crvene i ružičaste jer su to boje zrelog voća, a muškarci vole zelenu i plavu jer su im te boje u podsvesti povezane sa uspešnim lovom.

Izvor: 021

Pogledajte još