Manje pušenja, manje srčanih udara

Broj srčanih udara u gradu Pueblo, u američkoj državi Kolorado, u proteklih 18 meseci opao je za 27 odsto nakon što su gradske vlasti zabranile pušenje u barovima, restoranima i drugim javnim mestima - saopštila je Klinika za srčana oboljenja u gradu.

U periodu koji je prethodio zabrani pušenja, na Kliniku je primljeno 399 pacijenata koji su pretrpeli srčani udar dok je posle uvođenja zabrane primljen 291 pacijent.

U susednom okrugu, u kome još nije uvedena zabrana pušenja, broj srčanih udara u istom periodu ostao je nepromenjen - ustanovili su lekari koji su svoja otkrića objavili na sastanku Američkog kardiološkog društva.

"Moram da priznam da sam bio skeptičan u pogledu tvrdnji da prestanak pušenja postiže tako brze efekte" - priznao je dr Mori Kranc, kardiolog i direktor Programa prevencije srčanih oboljenja Kolorada koji je predvodio istraživanja.

Međutim on je podsetio da su istraživanja takozvanog "sekundarnog (posrednog) pušenja" takođe pokazala da i ono može izazvati kardiološke probleme za vrlo kratko vreme i da su najnovija posmatranja to potvrdila.

Kardiolog sa Univerziteta Pensilvanija dr Donald Lavan i predstavnik za javnost Američkog kardiološkog društva nazvao je rezultate preliminarnim ali i značajnim.

"Mi znamo da kad ljudi prestanu da puše prva lična zdravstvena poboljšanja se uočavaju posle šest meseci ali posebno je značajno da prestanak pušenja donosi i koristi celom društvu", naglasio je dr Lavan i dodao da "upravo to potvrđuje činjenicu da i 'posredno pušenje' loše utiče na zdravlje".

Lekari u gradu Helena, u državi Montana, ustanovili su da je u toku šestomesečne zabrane pušenja u zatvorenim prostorijama, broj osoba primljenih na kardiološko odeljenje lokalne bolnice opao sa sedam na tri pacijenta mesečno.

Grad Pueblo u kome živi oko 100.000 stanovnika nalazi se 175 kilometara južno od Denvera, glavnog grada Kolorada. 

DENVER, 23. oktobar 2009.(FoNet)

Pogledajte još