SRPSKI NUTRICIONISTA: Najpopularnija dijeta na svetu je OPASNA PO ŽIVOT

Jedna od najpopularnijih dijeta, kako u svetu tako i kod nas, već godinama je ona koju je osmislio doktor Robert Atkins. Plan ishrane, koji je po njemu i dobio ime, podrazumeva potpuno isključivanje ugljenih hidrata, što može da predstavlja veliki problem za organizam, pa čak da dovede i do ozbiljih zdravstvenih smetnji, ističe nutricionista Ankica Simić.

– Atkinsonova dijeta se bazira na dominantnom unosu proteina, isključivo animalnog porekla (jer su biljne namirnice koje sadrže proteine obično bogate i ugljenim hidratima dok životinjske namirnice nisu), bez unosa ugljenih hidrata, odnosno sa njihovim velikim ograničenjem. Problem je što ugljeni hidrati u normalnom metabolizmu predstavljaju dominantan izvor energije – objašnjava naša sagovornica.

Generalno, ovoj dijeti se najčešće okreću ljudi koji vole meso, budući da možete da ga jedete za sve obroke. U početku se ugljeni hidrati svih oblika u potpunosti isključuju, a kasnije se polako dodaju, ali samo neki i u veoma ograničenim količinama.

Već dugo se priča o tome kako ovakav način ishrane na duge staze može da ostavi ozbiljne posledice, ali je sada jedna američka studija pokazala da Atkinsonova dijeta negativno utiče na gotovo sve u organizmu – od bubrega do srca. Naš stručnjak objašnjava zašto je to tako.

– Krajnji proizvod metabolizma ugljenih hidrata su ugljen dioksid i voda, proteina su urea i kreatinin koji se izlučuju u bubrezima putem mokracć, a masti razlaganjem daju keto tela koja su izrazito kisela i u nedostatku ugljenih hidrata ne mogu se razložiti već zakiseljavaju krv, dovode do ketoacidoze i u višku se izlučuju urinom – objašnjava Simić.

Međutim, kada nemamo ugljenih hidrata, telo je prinuđeno da koristi masti kao izvor energije, što dovodi do ketoacidoze tela, s ozbirom da proteini nisu dominantan izvor energije.

– Kada su oba na raspolaganju telo će prvo koristiti masti. Ovo dovodi do mršavljenja, ali može dovesti i do ketoacidoze – upozorava nutricionista. Ketoacidoza je vrlo opasno stanje koje odlikuje nenormalno visoka koncentracija ketona. Ovo stanje može dovesti do zakiseljavanja krvi i može biti smrtonosno.

Nadlanu / izvor: 24sata