RAZMISLITE PRE NEGO ŠTO PIPNETE PERŠUN: Kožne bolesti haraju Beogradom!

Hodnici i ordinacije Zavoda za kožne i venerične bolesti su od rane zore preplavljeni pacijentima, a najčešći problem koji ih muči su bolesti uzrokovane alergijom na sunce.

- Sve češće nam se javljaju pacijenti koji se žale na koprivnjaču, plikove i osipe, ali i na neke bolesti koje smo ranije mnogo ređe sretali u praksi. Među najučestalijima je takozvani Dermatitis pratensis, koji nastaje u prilikom kontakta sa biljkama u kojima su foto osetljive supstance reagovale sa rosom. Zbog toga kontakt sa baštenskim peršunom, paškanatom ili paradajzom može da dovede do ozbiljnih plikova - kaže za “24 sata“ dr Gorana Isailović, dermatolog.

Njen savet je da, ukoliko ste pokazivali simptome alergije na svetlo, ne dodirujete golim rukama orošeni peršun ili paradajz.

Osim sunca, veliki problem ovog proleća Beograđanima predstavljaju i insekti, a iritacije koje njihovi ujedi izazivaju treba pažljivo tretirati, čak i ako su u pitanju ujedi običnog komarca.

- Ujedi insekata mogu dovesti do alergija koje umeju da budu vrlo neugodne. Iako ujed komarca može izgledati bezopasno, ranica koja se stvara raščešavanjem je pogodno mesto za različite bakterije, te se ne preporučuje diranje mesta ujeda. Važno je da zaštitite kožu sredstvima protiv ujeda. Opasnost vreba i od krpelja, pa ako ga primetite na svom telu, obavezno se javite lekaru da bi na adekvatan način bio otklonjen. Ne radite to sami kod kuće - upozorava dr Aleksandar Adamov, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu.

Prevencija ključna

Topli prolećni dani povećavaju opasnost od gljivičnih oboljenja, kad se zbog pojačanog znojenja javljaju atletsko stopalo i pitrijaza (fleke boje bele kafe koje na Suncu potamne). Savet stručnjaka je da u ovakvim vremenskim uslovima nosite obuću od prirodnih materijala kako biste sprečili preznojavanje stopala. - Mere prevencije su različite. Ukoliko vam se neka od ovih bolesti pojavila i prethodnih godina, neophodno je uzimati lek već sa prvim prolećnim danima. Sredstva protiv gljivica su obavezna. Ukoliko ranije niste posetili dermatologa koji vam je dijagnostikovao bolest, najbolje je da odete na pregled, jer neke bolesti mogu izgledati isto iako su potpuno različite - naglašava dr Gorana Isailović.

Nadlanu / izvor: 24sata

Pogledajte još