SPASOVDANSKI OBIČAJI: Danas slobodno pijte alkohol

Oni koji nisu bili gosti pojedinih domaćinstava, okupljali su se na prostoru ispred crkve i tu nastavili slavlje. Tu su se pekli jaganjci, točilo piće, prodavao sladoled, kolači i bombone, nuđena je bižuterija, dečje igračke.

Devojke i momci su za taj dan oblačili najsvečaniju odeću, kako bi što svečanije izgledali, da privuku pažnju prisutnih. Unapred se znalo da će se kod kuće pričati kako je ko izgledao, koji je momak najstasitiji i koja je devojka najlepša. Na tim saborima sklapana su mnoga poznanstva, rađale se simpatije i ljubav između momaka i devojaka.

Često se dešavalo da iz tog prvog susreta proistekne i razvije se ljubav i završi brakom. Uz zvukove zakićene ličke tamburice momci i devojke su se veselo razigravali u kolima. Naravno, ne bi izostajalo ni tradicionalno ličko kolo koje se igralo bez pratnje muzike. Njega je predvodio i njime upravljao jedan od viđenijih mladića ili mlađi oženjeni čovek. Podalje od kola, grupa momaka bi se ogledala u bacanju kamena s ramena, vučenju kuke, rvanju, trčanju, skoku u vis, skoku u dalj i sl. Najuspešniji takmičari bili su članovi sokolskih četa iz sela i okolnih mesta.

Mladići i devojke gataju po cveću, kidajući mu latice i govoreći: "Voli me - ne voli me".

Spasovdan se slavi i kao krsna slava. Za Spasovdan se obavezno klalo jagnje, kao žrtva svecu. Redovno se spremala cicvara.

Pogledajte još