ROK TRAJANJA BEOGRAĐANKE: Evo za koliko će se naš neboder srušiti

Ukoliko nisu izloženi ekstremnim vremenskim nepogodama, neboderi mogu da izdrže i do 1.000 godina, a oni savremeni nisu ništa više pouzdaniji od onih ranijih, osim što se kod njih delimično tačno može proračunati vreme i način, a i pritom izgledaju lepše.

Ipak, njihov vek se određuje na osnovu mnogih faktora poput oluja, zemljotresa i drugih nepogoda, čija učestalost najvećim delom zavisi od lokacije na kojoj je neboder sarađen. Zbog toga se i mnogi neboderi grade na osnovu tih faktora u određenim delovima zemlje.

Tako na primer, na zapadnoj obali Amerike se zgrade u odnosu na zemljotrese, dok na istočoj najviše brinu o olujama i uraganima.

Zgrade se grade tako da opstanu u slučaju nepogoda, ali u tom slučaju, ako se sagrade na visokorizičnom tlu, opstaju samo 50 godina. Do ove računice je došlo proračunavanjem da do jakon zemljotresa, tornada ili uragana može doći u proseku jednom u 50 godina.

Oni drugi koji imaju sreću da ih takvi potresi zaobiću mogu da traju i preko 500 godina, dok neke druge mogu čak i do 1000.

Dakle, nema brige. Naša Beograđanka bi trebalo da stoji čvrsto minimum 500 godina. Izgrađena je 1974. i za 40 godina nije pretrpela snažan zemljotres. Ako tako bude i u budućnosti, najviša zgrada u Beogradu može da doživi i 26. vek, piše Blic.

Nadlanu / izvor: Blic, telegraf

Pogledajte još