ŠAMPIONI GLUPOSTI: 5 međunarodnih kriminalnih bisera u režiji Srba

Pre nego što pređemo na ove kriminalne "mastermajndove", važno je napomenuti još i ovo: ova niska „bisera“ isplivala je u javnost samo u poslednja dva meseca! Broj genijalaca bitno je veći na godišnjem nivou, a zbirka izrazito glupih srpskih kriminalaca koji operišu i inostranstvu na godišnjem nivou prerasla bi, sigurno, u ozbiljnu datoteku komičnih, bizarnih i uznemirujuće neinteligentnih poduhvata.

Pređimo na stvar:
SMRTONOSNI KOKTEL ILI ŠALA KOJA TO NIJE

O ČEMU SE RADI: Vlasnica teretane i fitnes instruktorka Anita A. (45) uhapšena je početkom maja u Austriji, jer je po nagovoru muža pokušala da ubije dvojicu muškaraca koktelom steroida.

Policija je presrela telefonski razgovor koji je vodila sa suprugom, takođe Srbinom, Darkom A., koji se nalazi u zatvoru u Sankt Peltenu zbog više teških krađa. Suprug je Aniti iz zatvora naredio da otruje dvojicu bivših saradnika kokteom steroida, koji često navraćaju u teretanu u kojoj Anita radi. Policija je presrela poruke, pa je supruga kriminalca uhapšena pre trovanja saradnika.

ZAŠTO JE OVO GLUPO:
Čak se ni kriminalci početnici o nepočinstvima ne dogovaraju preko telefona, pogotovo ako je jedan od njih već iza rešetaka: telefonski razgovori iz zatvora se temeljno proveravaju. Uz to, zar osveta nije mogla biti sprovedena na nekom drugom, manje očiglenom mestu od teretane u kojoj radi supruga kriminalca-osvetnika? Na kraju, Anita se prilikom hapšenja branila da je mislila da se njen suprug samo šali kada je pominja eliminaciju izdajnika: ta odbrana je ne samo glupa već i naivna…

TRGOVAC LAŽNIM ZLATOM ILI “FOOL ME TWICE - SHAME ON ME”

O ČEMU SE RADI: Policija je krajem aprila uhapsila neimenovanog srpskog državljanina (50) u Milanu dok je pokušavao da lažnim novčanicama kupi zlato u vrednosti od 800.000 evra! Srbin i dvojica njegovih saradnika, Nemac (35) i Holanđanin (29), uhapšeni su u hotelu u blizini Milana, pod sumnjom da su od februara ove godine u više navrata prodavali i kupovali kradene zlatne poluge i zlatnike. Ovu internacionalnu grupu je, u stvari, otkucao jedan od nesuđenih kupaca. Taj kupac iz Poljske se prethodno već opekao u pokušaju da proda zlato na milanskom aerodromu, kada je, privučen dobrom zaradom, od kupca prevaranta uzeo 350.000 evra u zamenu za poluge i zlatnike.

(old_image)

ZAŠTO JE OVO GLUPO: Čak i da prevara ovih dimenzija (u pitanju su stotine hiljada evra) prođe jednom, teško je poverovati da banda koja se bavi ovim poslom može da preživi više od dve transkacije. Možda je bilo pametnije promeniti makar mesto vršenja kupoprodaje zlata? Takođe, prema podacima italijnskih medija, pomenuti Poljak je već bio žrtva iste kriminalne organizacije: izgleda da su pokušali da ga prevare dvaput. Teško da može gluplje.

„MONEY, MONEY“ PLJAČKAŠ ILI ZAŠTO SE ISPLATI BITI POLIGLOTA

O ČEMU SE RADI: Italijanska policija uhapsila je 3. maja Srbina M. J. (35) u gradiću Arcinjanu, zbog pljačke restrorana "Al Duomo" u tom gradu. Pljačkaš je, inače, došao na vikend kod rođaka u Italiju. Tog dana u 18 sati, prodavačica u restoranu bila je sama za kasom, kada je Srbin uleteo u lokal, preteći polomljenom flašom nesrećnoj ženi. Prestravljenu ženu je dodatno uznemirio povicima "Money, money!", tražeći od prodavačice da izvadi novac iz kase. Ona je pokušala da aktivira alarm, ali je Srbin u tome sprečio, oteo novac, i pobegao niz ulicu. Kratko je trajao njegov beg: karabinjeri su ga zaustavili nakon samo par stotina metara, i sada se nalazi u pritvoru, gde čeka saslušanje istražnog sudije.

ZAŠTO JE OVO GLUPO:
Ovaj slučaj zvuči toliko glupo da je teško poverovati da se zaista dogodio. Pljačkati restoran u centru grada, tokom radnog vremena, uz pretnju staklenom flašom, bez plana bekstva - glupo je samo po sebi. Međutim, posebna doza gluposti potrebna je da bi se ovakva pljačka sprovela u vreme posete rođacima u gradu koji očigledno ne poznajete i u državi čiji zvanični jezik ne govorite...

NEUSPELA PLJAČKA ZLATARE ILI NA MLAĐIMA SVET OSTAJE

O ČEMU SE RADI: U februaru 2014. Uhapšena su sedmorica lopova koja su opljčkala „Šoparovu“ zlataru u Minhenu. Pljačka je bila posebno bahata jer se dogodila u po bela dana u centralnoj gradskoj ulici, a oteto je oko 800.000 evra u zlati. Na suđenju se, međutim, dogodio obrt: ispostavilo se da su samo četvorica od sedmorice pljačkaša – maloletni imigranti iz Moldavije – sprovela pljačku, a preostala trojica – Srbi Marko T. (26) i Miloš S. (28) i Hrvat Dejan A. (33) – nisu učestvovala u pljački , ali su planirala da je izvrše istog dana, u isto vreme, na istom mestu.

ZAŠTO JE OVO GLUPO:
Nemački mediji navode da je srpsko-hrvatski trio nedeljama osmatrao radnju i kovao plan: kako je moguće da za to vreme nisu „snimii“ maloletne Moldavce koji su radili isto to? Uz to, kako je moguće da nisu izbegli hapšenje nakon što ih je mlađa ekipa pretekla? Ovaj slučaj ipak sa sobom nosi ohrabrujuću pouku: izgleda da mladi imigranti iz eks-sovjetskih republika otimaju prvo mesto u bahatosti i kriminalu eks-ju biserima...

PLJAČKE SICILJANSKIH VILA ILI MOTKAMA NA „KUMA“

O ČEMU SE RADI: Milovan R. (43), Danijel D. (19) I Ljubiša K (23) uhapšeni su 7. maja u Italiji zbog toga što su u četiri pljačke ojadili vlasnike vila u gradićima na obalama Sicilije, nasilno otimajući novac i zlato. Italijanska štampa pljačke opisuje kao brutalne, što je ispravan opis s obzirom na to da su žrtve često teško prebijane motkama i hladnim oružjem. U javnosti na Apeninima poznato je da su ovakve vile često u vlasništvu ozloglašenih vođa “Koza nostre”, mafijaške organizacije koja vekovima teroriše Siciliju i Italiju. Tu pretpostavku potvrđuje i to što je srpska banda iz vila redovno iznosila velike količine novca i zlata.

Način na koji su srpski državljani pravili prepade na vile nije bio sofisticiran: oni su u kasnim večernjim satima, maskirani fantomkama i radničkim rukavicama, uz pretnju motkama i sličnim batinama, od ukućana otimali novac i nakit.

(old_image)

ZAŠTO JE OVO GLUPO: Kada se pljačka, kao I uvim slučajevima, završi teškom telesnom povredom, ne samo što se gomilaju krivična dela (zbog kojih se kasnije debelo robija) nego se i lopovi suviše izlažu pogledu oštećenog, čime se olakšava identifikacija. Činjenica da su Mile, Dane i Ljuba motkama “umlatili” “kumove” iz “Koza nostre” dodaje posaban element gluposti ovom inače intelektualno ograničenom poduhvatu, čineći ga apsolutnim šampionom gluposti u ovom našem malom, ali dičnom izboru.

Nadlanu / izvor: 24sata

Pogledajte još