TRAGEDIJA SLAVNOG NOBELOVCA: Poginuo genije po kojem je snimljen film “Blistavi um”

Nesreća se dogodila u subotu u državi Nju Džerzi dok se par vozio taksijem prema domu. Neš se vraćao kući nakon boravka u Norveškoj, gde je primio nagradu Abel, koja se dodeljuje za velika dostignuća u matematici. Vozač taksija izgubio je kontrolu nad vozilom dok je pokušavao da zaobiđe drugo vozilo, udarivši pritom o zaštitnu ogradu. A John i Alicia Nash pri udarcu su ispali iz vozila, objavila je policija.

- Čini se da nisu bili vezani sigurnosnim pojasom - rekao je policajac na mestu nesreće. Vozač taksija izvučen je iz vozila i prebačen u najbližu bolnicu. Ima lakše povrede.

Neš je 1994. dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju. Negova genijalnost u rešavanju matematičkih zadataka i borba sa šizofrenijom bili su podloga za film "Blitsavi um" u kojem glavnu ulogu tumači Russel Crowe. Glumac je na Twitteru napisao da je skrhan vešću i da je u mislima sa Johnom i Alice. Film Blistavi um', snimljen 2001. godine, dobio je četiri Oskara, uključujući i one za najbolji film i režiju, a Crowe je bio nominovan za najbolju mušku ulogu.

Izvor: Jutranji.hr


Pogledajte još