Ovih 11 stvari dodirujete svaki dan a niste ni svesni da su prljavije od WC šolje

Svi već znamo da WC-šolja definitivno nije najprljavije mesto u kući. Stručnjaci su nebrojeno puta upozoravali da su mnoge stvari koje svakodnevno koristimo, a o njima nismo ni razmišljali, mnogo prljavije od klozetske šolje.
pročitaj još

Bakterije mogu dovesti do raznih infekcija!

Naučnici su sada otišli korak dalje i proverili neke druge predmete koje koristimo svakodnevno, a za koje nismo ni svesni da su leglo bakterija.

Kompjuterske tastature, kolica u supermarketima, mobilni telefoni, volani u automobilima i peškiri su, poznato je, prepuni bakterija. Naravno, to ne znači da svaki dan moramo opsesivno da čistimo sve predmete koji nas okružuju, ali važno je održavati higijenu kako bismo smanjili rizik od bolesti. Ovo je spisak predmeta koji, pored onih za koje već znamo (tastature, mobilni, kolica …), vrve od bakterija.

Slavina
Česma na lavabou nam prvenstveno služi za pranje prljavih ruku. Stoga, nije nikakvo iznenađenje da je prljava, ali iznenađuje podatak da je ona mnogo prljavija i od WC-šolje. Na njoj se u proseku, kažu stručnjaci, nalazi čak 21 puta više bakterija nego na šolji. Kuhinjske česme su po tom pitanju još gore, na njima su naučnici našli u proseku i 44 puta više bakterija nego na šolji.

Novac
Obično se za novac kaže da je prljav kad je ilegalno stečen, ali svaki novac je bukvalno veoma prljav. Novac može biti prekriven sa čak 200.000 bakterija. Ne zaboravite da se to odnosi i na kreditne kartice.

Prekidač za svetlo / zvono
Svaki put kada palite i gasite svetlo prenosite ceo niz bakterija sa svojih ruku na prekidače i obrnuto. Oni kućni prekidači su pitomiji i na njima se u proseku nalazi oko 200 puta više bakterija nego na wc šolji, a javni prekidači su mnogo gori.

Torba
U njima nosimo svašta – novčanik, mobilni telefon, kozmetiku, ali i bakterije. Naučnici su otkrili da je torba u proseku tri puta prljavija od WC-šolje, a u većini slučajeva ta brojka doseže čak 10 puta više. Ručke na torbi su najprljavije, a iza njih sledi karmin koji se nalazi unutra.

Tipke na liftu
Vozite li se liftom? Možda je vreme da počnete da koristite stepenice. Studija koja je sprovedena u Saudijskoj Arabiji pokazala je da je 97 odsto tipki na liftovima prepuno bakterija. S tim su se složili i istraživači u Torontu koji su otkrili da tasteri imaju 40 puta više bakterija od klozetske šolje.

Jelovnici u restoranima
Mislili ste da su stolovi u restoranima prljavi. Nisu, barem ne u tolikoj meri koliko su prljavi jelovnici. U poređenju sa WC-šoljom, na njima je 100 puta više bakterija.

Tepih
Ako volite da ležite na svom tepihu, možda je vreme da prestanete s tom navikom. Tepih je leglo svega i svačega i sadrži 700 puta više bakterija od klozetske šolje. U proseku ćete pronaći 200.000 bakterija, a u tragovima će se tu naći i ešerihija koli, salmonela i stafilokoka.

Daska za sečenje
Naučnici iz Arizone otkrili su da kuhinjska daska za sečenje u proseku sadrži 200 puta više bakterija od WC-šolje. Zbog korišćenja noža stvaraju se sitna udubljenja koja su idelan dom gomili bakterija.

Sunđer za pranje sudova
Naučnici u Arizoni testirali su više od 1.000 sunđera i otkrili da su na 10 odsto njih tragove salmonele. One sadrže čak 400 posto više bakterija od WC-šolje. Jedino rešenje je da ih redovno menjate.

Četkica za zube
Nakon obavljanja nužde ne zaboravite da spustite dasku, jer u suprotnom milijarde bakterija poleteće u vazduh i pronaći će put do vaše četkice za zube. Studija sprovedena u Njujorku pokazala je da bakterije mogu doći do četkice koja je udaljena čak šest metara od šolje.

Bankomat
Nije samo vaš novac prepun bakterija nego su i bankomati. Realno, da li ste ikada videli nekoga da čisti bankomat? Studija je pokazala da do trenutka kada ubacite karticu na rukama imate više od 1.200 bakterija, a do trenutka kada unesete svoj PIN taj broj je skočio na barem 5.000 bakterija.

Nadlanu / izvor: telegraf