Niste očekivali, ali LAK ZA NOKTE MOŽE BITI OPASAN PO ŽIVOT

Lakirani nokti su nešto što za većinu savremenih žena znači lepotu, samopouzdanje, stil i eleganciju.

Međutim, lak za nokte i drugi proizvodi za negu noktiju i zanoktica mogu biti izuzetno opasni po zdravlje, a u drastičnim slučajevima mogu izazvati neplodnost, pa čak i rak.

Naime, naučnici s Univerziteta Stenford upozorili su dame da pažljivo pročitaju sadržaj na pakovanju laka i drugih preparata za nokte i da ne kupuju one koji sadrže neku od navedenih materija.

- U laku se nalaze brojne otrovne hemikalije, koje mogu ostaviti ozbiljne posledice na zdravlje. To su formaldehid, toluen i dibutil ftalat, koji čine „otrovnu trojku“, a izlaganje tim hemikalijama može izazvati niz zdravstvenih problema, od kojih su najgori neplodnost i kancer. Osobe neće odjednom primetiti problem, već posle dugogodišnjeg korišćenja ovih preparata - kaže dr Tu Kvah sa Stenforda. Zato, drage dame, neka vam ne bude teško da pročitate sadržaj laka pre nego što krenete da ulepšavate svoje nokte.

EVO ČEGA IMA U LAKOVIMA ZA NOKTE

Toluen uništava nervni sistem
To je rastvarač koji se često koristi kako bi se uradio poslednji prelaz preko noktiju, a služi i da se pigment ne bi razdvojio u bočici. Naučnici kažu da ova hemikalija može negativno da utiče na centralni nervni sistem i da ošteti reproduktivne organe.

Formaldehid izaziva rak

Poznati je karcinogen, koristi se kao sredstvo za učvršćivanje noktiju i dezinfekciju pribora za negu noktiju. Dokaz koliko je jako ovo jedinjenje je i to što se u njemu od truljenja čuvaju organi i leševi. Pored laka za nokte, ima ga i u preparatima za ojačavanje nokatne ploče.

Dibutil ftalat oštećuje reproduktivne organe

Dodaje se laku za nokte kako bi se postigla fleksibilnost i lako nanošenje. Prisustvo ove hemikalije u kozmetologiji povezuju se s oštećenjem reproduktivnih organa.

Nadlanu / izvor: kurir

Pogledajte još