A ŠTA ĆE OSTALI: Lekari traže platu od 3.000 evra

Organizator štrajka, sindikat lekara Fides, tvrdi da bi za rad lekara u Sloveniji trebalo uvesti kriterijume i standarde kakvi važe u drugim zemljama Evropske unije, kako bi bili rasteretećeni i mogli da se više posvete pacijentima, umesto da svaki pregled u proseku traje sadašnjih sedam minuta.

"Naš motiv za štrajk je širi i zapravo se radi o borbi za prava pacijenata i očuvanje zdravstvenog sistema koji mora biti svima dostupan i to ne samo deklarativno", naveo je u svom proglasu Fides.

Lekari navode da zbog štednje i opadanja plata i standarda u zdravstvu sve više lekara želi da ode u inostranstvo, kao i da zdravstvenu reformu onemogućavaju lobiji i političari koji, kako tvrde, ne osećaju probleme jer su privilegovani.

Slovenačka vlada je, prenosi Hina, štrajk proglasila nepotrebnim i neopravdanim i najavila da neće biti plaćen, dok je ministarka zdravlja Milojka Kolar negirala tvrdnje da sedam meseci nije želela da se sastane sa sindikalnim predstavnicima i da odbija svaki dijalog.

Poslednje afere u slovenačkom zdravstvu i smanjenje kvaliteta usluga u javnim zdravstvenim ustanovama prethodnih su sedmica izazivale javne polemike, a ankete su pokazale da javnost većinom ne podržava štrajk lekara i njihove zahteve za povećanje plata.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin optužio je vladu i ministarku zdravlja da medijskom kampanjom ruše ugled njihove profesije u javnosti, prikazujući štrajk kao ucenu koju zaposleni u javnom sektoru i privredi ne mogu sebi da priušte.

Izvor: B92

Pogledajte još