NAMET NA VILAJET: Koliko nas koštaju bankarske usluge

U Hrvatskoj se dogodio zanimljiv slučaj. Sudija Zorka Ćaćić Zagrajski već četiri meseca nije primila platu jer ne želi da ima bankarski račun, piše Večernji list.

“Zašto bih banci plaćala naknade za račun?!”, kaže ona.

Zbog toga traži da joj sud u kome radi platu isplaćuje u gotovini. Tako ju je neko vreme i primala, dok 2013. godine tadašnji ministar finansija Slavko Linić Pravilnikom o porezu na dohodak nije odredio da je isplata plate moguća jedino na banakarski račun.

Sudija tada tri meseca nije primila platu pa je u oktobru 2013. u znak protesta na jedan dan obustavila rad . Protiv nje je pokrenut disciplinski postupak koji se još vodi na Državnom sudskom veću, dok je ona u novembru 2013. podnela tužbu Županijskom sudu u Zagrebu radi opravdanja štrajka, povodom koje još ništa nije učinjeno osim što je rešavano pitanje nadležnosti .

A kakva je situacija kod nas?

Kada govorimo o dinarskom ili tekućem računu, većina srpskih banaka u ponudi ima samo račune uz koje se naplaćuje i redovno mesečno održavanje.

Bez obzira da li vam na račun svakog meseca ležu pare ili ne, u obavezi ste da plaćate mesečno održavanje koje se kreće u rasponu od 110 do 250 dinara, u zavisnosti od banke. Dakle, imali ili nemali pare - održavanje mora da se plaća.

Za pojedine pakete koji uključuju više bankarskih proizvoda, održavanje prelazi ovu cifru i dostiže između 300 i 500 dinara mesečno.

Pojedine banke nude uslugu otvaranja računa za nezaposlene građane pri čemu im je, uz potvrdu o nezaposlenosti, otvaranje i vođenje računa potpuno besplatno. Ima logike, složićete se.

Prema podacima iz 2012. godine u Srbiji je registrovano preko 6 miliona tekućih računa koje koristi više od 4 miliona građana.

Bacite se na matematiku, pa preračunajte koliko novca banke "zgrnu" na ovaj način. Ako se odlučite da sledite potez komšinice iz Hrvatske i ugasite račun - to dobijate za džabe.

J.K.

Pogledajte još