NEMOJTE TO DA MU RADITE: 10 navika koje smetaju vašem penisu

1. Pušenje

Pre nego što zapalite cigaretu, stanite i razmislite – kako će to uticati na moj penis? Osim što uzrokuje rak pluća, srčane bolesti, bore, žute zube i tanji novčanik, pušenje šteti i muškosti. Udisanje nikotina sužava krvne žile, što znači manji protok je i u penisu, a to vodi slabašnoj erekciji.

2. Teško opijanje

Preterana konzumacija alkohola povezuje se sa smanjenim protokom krvi u penisu i manjim seksualnim nagonom. Znači, ako želite živahniji seks, budite umereni.

3. Nezdrava hrana

Da, iako retki muškarci probaju svoju spermu, znajte da hrana utiče na njen ukus. Osim toga, nezdrava hrana smanjuje energiju u telu, povećava kilažu, dovodi do smetnji s cirkulacijom, vodi ka depresiji itd. Radije u jelovnik ubacite više voća i povrća, žitarice i mahunarke.

4. Sedenje na kauču

Ako želite više seksa izvucite se iz kauča, ugasite televizor, sakrijte kompjuter sami od sebe, ne gledajte u krevet ili fotelju, već izađite iz kuće i prošetajte. Fizička neaktivnost je “ubica” dobrog raspoloženja i zdravlja, i vodi problemima s erekcijom.

Vežbanje, trčanje, šetnja, sport ili bilo koja druga aktivnost podstaći će cirkulaciju u telu, a dobra cirkulacija znači i dobar seks.

5. Prekomerna težina

Višak kilograma vodi mnogo većim problemima od same estetike i osećaja zadovoljstva. Masno tkivo ima veliku ulogu u proizvodnji hormona, a previše masti će umanjiti količinu testosterona, muškog hormona odgovornog za seksualni nagon. Višak kilograma vodi i ka dijabetesu, a ta bolest je prva stanica na putu do sigurne erektilne disfunkcije.

6. Stres

Mala količina stresa je dobra jer vas pokreće, ali previše uništava svaki aspekt života pa tako i seks. Zato, pronađite malo vremena za sebe i opustite se, pronađite hobi koji vas veseli ili jednostavno prošetajte parkom.

7. Neispavanost

Dok vi spokojno spavate, vaš penis je sav u poslu – mora da se pripremi za sutrašnje napore. Tokom sna možete imati nekoliko erekcija u trajanju od 25 do 35 minuta. To se događa zbog bolje prokrvljenosti i veće količine kiseonika tokom sna, a to je za vašeg “velikog prijatelja” kao trening u teretani.

8. Ignorisanje mentalnog zdravlja

Nije velika mudrost da pesimizam i depresija ubijaju želju za životom, pa tako i seksom. Ako problem pustite da ide svojim tokom, to sigurno neće dobro završiti. Porazgovarajte otvoreno s partnerom, prijateljem ili doktorom, i izvucite se iz negativnog stanja u koje ste zapali.

9. Uzimajte vitamin D

Taj vitamin je nužan za više od 200 funkcija u telu i štiti od nekih oblika raka. Važan je i za pravilnu proizvodnju testosterona, a stručnjaci kažu da njegov manjak u telu vodi depresiji, smanjuje želju za seksom, snižava količinu testosterona i vodi problemima s erekcijom.

Vitamin D u telu se stvara i dok smo na suncu pa ga nemojte izbegavati previše.

10. Za kraj

Neka vam redovna briga o zdravlju, fizičkom i psihičkom, bude prioritet u životu jer ćete procvetati, ne samo seksualno, već u svim aspektima života.

Izvor: 24sata.hr