SEKTAŠENJE: Artemije izopšten iz Srpske pravoslavne crkve

On za Crkvu više nije ni pravoslavni hrišćanin što praktično znači da je Artemije anatemisan. Ovo je prvi slučaj u istoriji SPC da je jedan episkop ne samo rasčinjen nego i potpuno izopsten to jest ekskomuniciran iz Crkve. Za Crkvu on je od sada Marko Radosavljević kako je njegovo svetovno ime pre monašenja.Osim Artemija iz Crkve je izopšten i bivši iguman Crne Reke Nikolaj. On ubuduće sme da koristi samo svetovno ime – Negoslav Nikolić.

Artemije je do sinoćnje odluke bio monah jer je pre nekoliko godina raščinjen i ostao je bez titule vladike, a Negoslav civil vernik. Artemije i Nikolaj izopšteni su zbog cepanja jedinstva SPC odnosno raskola. Artemije odnosno Radosavljević je napravio prvi raskol na teritoriji Srbije od početka istorije autokefalne Srpske Crkve.

Neposredan povod za ovu odluku je krajem aprila “hirotonija u episkopski čin” bivšeg igumana Crne reke Nikolaja. U takozvanom manastiru Svetog Nikolaja Miriklijskog, u Loznici kod Čačka, gde se okupljaju pristalice tada raščinjenog vladike, Nikolaj je dobio čin horepiskopa staroraškog i lozničkog. Reč je o starom terminu, odnosno funkciji koja više ne postoji u SPC – episkop pomoćnik.

Tada je u Crkvi već rečeno da je posredi sektašenje. Artemije koji je posle rašnjinjenja do sinoćnje odluke bio monah, i uprkos odluci SPC nastavio je sebe da predstavlja kao episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog u egzilu i godinama se oglušavao o odluku Sabora.

On nije prihvatio red monaha, nego je i dalje nosio obeležja vladike i služio liturgiju, krštavao, venčavao… Artemije je pre nekoliko godina raščinjen zbog grubih mahinacija u njegovoj eparhiji sa novcem namenjenim za preostale Srbe i jer se oglušavao o sve odluke i preporuke Sabora i Sinoda.

Izvor: Blic