SPREČENA TRAGEDIJA: Pred dolazak Srba u manastir na Kosovu deaktivirana eksplozivna naprava!

Komandir Kosovske policije u Suvoj Reci Ljumi Maljezin potvrdio je da je jutros pre dolaska raseljenih Srba u razoreni manastir Mušutište koji danas slavi hramovnu slavu deaktivirana eksplozivna naprava.

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jeftić koji je bio sa stotinak raseljenih Srba na liturgiji povodom manastirske slave rekao je da je jutros na manastirskom zgarištu oko 8 časova pronadjena eksplozivna naprava, koja je deaktivirana.

On se zahvalio brzoj i efikasnoj reakciji Kosovske polcije, koja je obezbedjivala raseljene i omogućila da poseta prođe bez ikakvih incidenata.

Prema njegovim rečima posle liturgije raseljeni Srbi su posetili svoje razrušene i spaljene domove kao i crkvu Sv Bogorodice Odigitrije u samom selu.

-Mi ćemo i dalje insistirati da još ove godine vratimo prvih 15 porodica u Mušutište i radićemo na tome zajedno sa Albancima, naravno želimo da stvorimo bezbedonosne uslove kako porodice ne bi doživele nikakvu neprijatnost i ponovo iselile – rekao je Jeftić.

On je dodao da je sa raseljenim Srbima danas razgovarao i da je zainteresovanost Srba za povratak velika uz obezbedjenje minimuma uslova za povratak.

U pratnji jakog obezbeđenja Kosovske policije i pripadnika specijalnih jedinica stotinak Srba je sa Dečanskim monasima proslavilo slavu.

Na manastirskim ruševinam, hrama Sv. Trojice, na “rođendan” Hrišćanske crkve otac Petar iz manastira Visoki Dečani služio je liturgiju uz sasluženje svoje bratije.

U selu Mušutište, pre rata je živelo oko 2.000 Srba.

Manastir Svete trojice datira iz 14. veka, i miniran je 1999. godine, kada je ostao samo oštećeni zvonik.

U selu je postojalo 16 crkava. Najstarija je crkva Presvete Bogorodice Odigitrije izgrađena je 1315. godine, koja će ove godine u avgustu obeležiti 7 vekova postojanja.

Prva liturgija posle sukoba na Kosovu i Metohiji 1999.god. služena je 12.juna, 2011.god. na ruševinama, hrama Sv. Trojice, na “rođendan” Hrišćanske crkve posle 12 godina, u prisustvu 150 raseljenih Suvorečana.

Graditelji ove svetinje izabrali su mesto sa koga se cela Metohija vidi “kao na dlanu”, podno planine Rusenice, nadomak Suve Reke u selu Mušutištu, postojao je pre 1465. God. U njegovoj blizini su nepristupačne pećine koje su bile stanište anahoreta u srednjem veku.

Manastir je posedovao vrednu zbirku rukopisanih knjiga od 14 do 18 veka, rukopisani apostol iz 14 veka i zbirku ikona iz 19 veka, zbog čega je svrstan u spomenik kulture i kategorije-izuzetnog značaja.

U toku svoje duge istorije razaran je više puta. Juna ’99. u prisustvu nemačkih snaga KFOR-a albanski ekstremisti su demolirali ovu svetinju, a u periodu između 10. i 17. jula manastirski konaci su spaljeni do temelja, crkvu su profesionalni i vojno obučeni mineri uništili do temelja. Vredna biblioteka i zbirka ikona je nestala u plamenu i ruševinama.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još