Tužioci traže nametanje branioca Karadžicu

HAG, 26. oktobra 2009. (Beta) - Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je u ponedeljak od sudskog veća da nametne branioca bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid u BiH, koji se nije pojavio na početku suđenja.

Predsedavajući sudija O Gon Kvon, konstatovao je da Karadžić nije u sudnici, potom prekinuo zasedanje i zakazao za utorak novu raspravu na kojoj će, kako je nagovestio, tužioci dati uvodnu reč. "Zahtevaćemo od Karadžića da bude prisutan", dodao je sudija.

Sudija Kvon rekao je na početku zasedanja da je pretresno veće pozvalo optuženog, pismom upućenim 22. oktobra, da preispita svoju odluku, ali da je on to odbio da učini. Pismom, koje je sudija Kvon delimično pročitao u sudnici, veće je upozorilo Karadžića da može protumačiti da se on odrekao prava da prisustvuje procesu, te mu nametnuti branioca ako nastavi da opstruiše proces.

Tužiteljka Hildegard Erc - Reclaf ocenila je da Karadžić "blokira suđenje" time što se nije pojavio u sudnici, jer što proces ne može početi bez njegovog zastupnika. Erc-Reclaf je zatražila stoga da Karadžiću bude nametnut branilac.

Pogledajte još