Na sezonskim poslovima mogu da se zarade dobre pare preko leta ALI NEMA KO DA IH RADI

Poslovi na određeno vreme ili privremeno-povremeni poslovi sve više postaju aktuelni tokom leta pod nazivom "sezonski". Trenutno ima najviše posla za berače voća na jugu Srbije, operatere u kol-centrima u Beogradu i pica majstore u više gradova . Za građevince, za razliku od prethodnih godina, ovog leta neće biti posla.

U poslove koji se obavljaju isključivo leti spadaju deljenje reklamnog materijala, selidbe arhive, građevinskog materijala, ali i nameštaja. Traženi su i radnici u ugostiteljstvu za rad u restoranima, hotelima, pomoćni radnici u šankovima i kuhinjama.

- Sezonski poslovi počinju da se obavljaju od aprila i to traju do oktobra. Trenutno su u ekspanziji kol-centri. Svi poslovi preko zadruge su kraćeg karaktera ali ima i onih od nekoliko meseci. Dnevnica varira u zavisnosti od vrste posla pa može biti od 1.200 do 2.500 dinara za posao od 8 do 10 sati. Glavni kriterijum na osnovu kojeg mladi prihvataju posao je visina dnevnice, bez obzira na vrstu posla - kaže Breda Milić, direktorka OZ "Bulevar".
Voće beru penzioneri i Romi

- Da nema penzionera i pripadnika romske populacije, ne bi imao ko da obere voće - rekao je Slobodan Ilić, predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika

Zakon ne poznaje kategoriju "sezonski poslovi", pa ih ni NSZ ne registruje kao takve. Zbog toga je nemoguće ustanoviti koji je udeo "sezonskih poslova" u ukupnoj masi rada na određeno vreme, kažu iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Zanimljiv je podatak da, za razliku od ranijih godina, kako kažu u Građevinskoj komori Srbije, nema značajnih poslova koje mogu da ponude.

- Firme idu u stečaj, investitori se boje da investiraju. Bumerang će pokazati svoje efekte za mesec dana, ostaćemo bez građevinske operative, pa neće imati ko da održava infrastrukturu. Problem je nastao jer se nisu slušali ljudi koji znaju svoj posao – kaže Goran Rodić, iz Građevinske komore Srbije za "24sata".
Part-tajm poslovi
Za građevince nema posla ovog leta, Foto: N. Mihajlović

Kada je berba voća u pitanju tu posla ima, ali kako kaže Slobodan Ilić, predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika, mladi se slabo opredeljuju za ovakvu vrstu posla. Ne pomaže ni činjenica da na ovakvim poslovima može da se zaradi i do 1.000 evra mesečno.

- Sezonsko branje voća je veoma aktuelno, ali odziv je slab. Trenutno se beru jagode, maline i trešnje, a uskoro će biti berba kupina i jabuka. Poslovi se najčešće obavljaju u južnoj Srbiji , a cena je 150 dinara po satu – rekao je Ilić za "24sata".

Konobari i pica majstori su najaktuelniji sezonski poslovi u Crnoj Gori, a plata zavisi od dogovora sa poslodavcem.

Nadlanu / izvor: 24 sata

Pogledajte još