SAHARA TOKOM CELOG JUNA: Kako se zaštiti od vrućina (I deo)

U narednih sedam dana, od 8. do 15. juna, očekuje se pretežno sunčano vreme s visokim temperatirama u većini mesta u Srbiji. U petak će tako živa u termometru ići do 32, a u nekim mestima i 34. stepena Celzijusove skale.

Kako bi vaš organizam što bolje podneo visoke temperature, savetujemo vas šta treba da uradite kada je visoka tempeartura vazduha.

Kako rashladiti stan

1. Rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 danju i ispod 24 stepena noću. To je posebno važno za decu i osobe starije od 60 godina, kao i za one koji imaju hronične zdravstvene probleme.

2. Koristite hladniji noćni vazduh za rashlađivanje stana. Otvorite sve prozore ili roletne tokom noći i ranih jutarnjih sati kada je spoljna temperatura niža.

3. Smanjite količinu vrućeg vazduha unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i roletne, naročito one koji su okrenuti prema Suncu. Ugasite sva svetla i što je više moguće električnih uređaja.

4. Stavite zavese, draperije, tende na prozore koji dobijaju jutarnje ili popodnevno Sunce.

5. Obesite mokre peškire kako bi rashladili vazduh u prostoriji. No, nemojte zaboraviti da se time povećava vlažnost.

6. Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osveženje, ali ako je temperatura iznad 35 stepeni neće sprečiti bolesti vezane uz velike vrućine. Važno je piti dovoljno tečnosti ali ne naglo.

Nadlanu

Pogledajte još