OVA MESTA vam traže ličnu kartu, a to NIJE DOZVOLJENO!

– Banke – vrlo česta pojava da prilikom popunjavanja najobičnijeg formulara, uplate ili isplate dajete ličnu kartu, matični broj i fotokopiju. Prema izmenama Zakona, bankama je zabranjeno da fotokopiraju vaše podatke. NBS je utvrdila da je protivzakonito da bankarski službenici imaju i koriste vaše lične podatke. Sada sve banke uvode novo pravilo i poništavaju prethodno prikupljene lične podatke.

– Hoteli – prilikom čekiranja u hotel, obavezno vam traže ličnu kartu, kao lični dokument. Prema rečima advokatskih stručnjaka niste ni u kakvoj obavezi da ostavljate recepcionerima lični dokument, već ljubazno zamolite osoblje da prepiše Vaš JMBG istog momenta.

– Obezbeđenje – u različitim državnim institucijama (opštine, ambasade) već na samom ulazu u zgradu obezbeđenju ostavljate Vaš dokument. Nemate obavezu davanja ličnih isprava jer on (radnik obezbeđenja) ne zna kojim povodom dolazite u instituciju, i ne poseduje Pravilnik o korišćenju vaših podataka.

– Mobilni operateri – većini vas se desilo da vam operater bilo koje mobilne mreže pri obavljanju operativnih poslova traže ličnu kartu. Njihovo nepotrebno korišćenje podataka toliko je postalo uobičajena pojava, da se desi da pet puta u toku meseca korisnici ostvaljaju podatke u šopovima mobilne telefonije. Ni ovde nemate potrebu za ostavljanjem ličnih dokumenata.

Sajtovi prodaje – mnogi sajtovi prodaje pri svakoj kupovini traže Vaše lične podatke. Ukoliko pogledate sajt Poverenika, gotovo nijedan sajt za onlajn kupovinu nema ovlašćenu dozvolu za korišćenje podataka građana. S tim u vezi nemate obavezu za davanjem istih.

- Butici – iako vam često pri reklamaciji garderobe traže matični broj, apsurdno je pristajati na isti. Budući da je u pitanju jedan obrazac, tj. šablon po kome rade trgovinski objekti, ne morate da pristanete na davanje podataka. Iz prostog razloga, ne može neki obrazac da pobije nešto što je regulisano Ustavom i Zakonom.

Nadlanu / izvor: mojatv

Pogledajte još