DEV9T: Da li ste nekad videli favele u Beogradu?

U beogradskom naselju Višnjička banja, u ponedeljak su na simboličan način i uz vatreni performans Inex teatra, skinuti okovi sa umetnosti. Skidanjem lanaca sa drvene skulpture u obliku broja 9, visoke devet metara počeo je dugo najavljivani događaj koji okuplja sve one koji vole i cene umetnost i koji žele da stvaraju i uče.

Već treći dan, a tako će biti do 14. juna, u Ciglani se mogu videti izložbe umetničkih radova, ali i kako evidentno izgleda proces rada i stvaranja u realnom vremenu.

Umesto bina, DEV9T ima favele - kreativne zone, a u izložbenom delu su izdvojeni radovi odabrani putem otvorenog konkursa na koji se prijavilo oko 500 umetnika.

Posebna favela namenjena je skejterima, u kojoj se nalazi rampa na kojoj će svi moći da pokažu svoje najbolje trikove.

Cinema City favela nam donosi brojne predstave, video projekcije i neka od poznatih domaćih filmskih ostvarenja, među kojima su ''Neposlušni'' Mine Đukić, ''Varvari'' Ivana Ikića, ''Punčke'' Filipa Meštrovića, animirani film ''Edit i ja'' Alekse Gajića…

U okviru vizuelnih umetnosti, publiku očekuju izložbe iz oblasti vajarstva, slikarstva i fotografije.

Zamišljen je kao umetnička kota, na kojoj će se desiti sinergija između posetilaca i učesnika, te između dnevnog i noćnog programa DEV9ET nudi i bogat muzički programkoji će svoj vrhunac dostići za vikend. Među učesnicima koji su dali muzičku podršku su: Lollobrigida (akustični nastup), Marko Nastić, Marko Milosavljević, Dejan Milićević, Xanax, Naked, Fish in Oil, Jovan Maljoković, Svemirci, Vlada Janjić, HETEM, MKDSL, Tijana T, Juice, Mikri, Bvana i Neznani ludaci, Iron, Cjofo MC, Lea Dobričić, Vemić, Ensh, Multietnička atrakcija, Rebel B, Phase Codex, Dojo, The Flash Community i mnogi drugi..

U okviru muzičkog programa očekuje nas i ''burn Residency Mix Off''. Posetioci Ciglane, 12. juna imaće priliku da čuju finaliste Burn residency takmičenja, a pobednik će otići na Ibicu da se bori za DJ rezidenturu u najbljim klubovima na tom španskom ostrvu i za ugovor vredan 100.000 eura.

Posebnu pažnju posetilaca privlače radionice koje su u centru dnevnih dešavanja, a koji ima 25, sa preko 200 umetnika i učesnika. Cena dnevne karte je simboličnih 200, a za dane vikenda 400 dinara.
Pogledajte još