KAD UPEČE ZVEZDA: Vodič kroz pravilnu letnju ishranu

Tokom letnjih vrućina pojačava se znojenje, isparavanje vodene pare iz pluća i preko kože. Zbog toga voda treba da bude ključni sastojak ishrane tokom letnjih meseci, ne samo kao napitak, već i kroz namirnice.

Najbolji način da se izbegne dehidracija je unos oko 2 do 4 litra tečnosti na dan, najbolje vode. Unos vode treba povećati ukoliko je fizička aktivnost povećana. Osim vode mogu se koristiti i nezaslađeni voćni sokovi i mleko sa niskim sadržajem masti, jer oni pored vode snabdevaju organizam i mineralnim materijama i drugim hranljivim sastojcima koji se gube znojenjem.

(old_image)

Alkoholna, gazirana i zaslađena pića, kao i pića bogata kofeinom, treba izbegavati tokom leta jer stimulišu izlučivanje tečnosti organizma čime se pojačava dehidracija.

Tokom leta našem telu potrebno je manje kalorija, što je dodatni razlog da izbegavamo masnu hranu i hranu tešku za varenje. Ne treba jesti zapržena i masna jela, a mlečni proizvodi treba da budu sa niskim procentom masti.

U toku dana treba uzimati nekoliko manjih obroka čime se umanjuje osećaj gladi i omogućava lakše varenje. Doručak i još četiri manja obroka osiguravaju organizmu dovoljno tečnosti i hranjivih sastojaka potrebnih da funkcionišemo tokom celog dana.

(old_image)

Sveže voće i voćni sokovi su dobar izvor vlakana, vitamina i minerala a kako sadrže veliku količinu vode deluju i osvežavajuće.

Ono što još savetuju nutricionisti jeste da slušate svoje želje i udovoljavate im, a u vrelim letnjim danima sigurno će vam se jesti lubenica, dinja, breskva, kajsija, šljiva, kao i osvežavajuće salate od povrća.

Naravno da se takođe možete zasladiti hladnim frapeom ili sladoledom.

(old_image)

Na kraju, da sumiramo osnovna pravila letnje ishrane:

– izbegavajte mnogo hladne i gazirane napitke, a vodu pijte i pre nego što osetite žeđ
– jedite dosta svežeg voća, povrća i proizvoda od integralnih žitarica
– izbegavajte testo, masne sosove i prženu hranu
– dnevni unos hrane rasporedite na 5 do 6 manjih obroka
- ne unosite alkoholna pića, veće količine kafe i pića sa kofeinom

Priredila: J.K.

Pogledajte još