BRAVO MAJSTORI: Srbija u polufinalu Svetskog prvenstva

Fudbaleri Srbije plasirali su se u polufinale Svetskog prvenstva U20 na Novom Zelandu pobedom nad SAD posle penala - 6:5 (0:0)!

"Orlići" će kao jedina evropska ekipa među četiri najbolje na svetu igrati u sredu od 9.30 protiv ekipe Malija, koja je iznenadila Nemačku.

Rulet je kidao živce, Srbija je i pre pobedonosnog gola imala dve prilike u serijama da završi dramu, ali hrabrost golmana Rajkovića koji je šutirao (!) u šestoj i solidan šut Veljkovića u osmoj nisu bili dovoljni.

Ipak, Rajković je pokazao da ima čelične nerve nakon svog promašaja i zaustavio je penal u devetoj seriji (druga odbrana), da bi Maksimović konačno završio posao i poslao Srbiju gde joj je definitivno bilo mesto - u sasvim zasluženo polufinale!

(old_image)

Uvodni minuti su pokazali da su obe ekipe spremne za brzu igru, ali su Amerikanci posle desetak minuta uspostavili kontrolu i neko vreme više imali loptu u nogama.

Zadnja linija Srbije je bila bliže svom golu u odnosu na ranije mečeve, ponovo je delovala izuzetno čvrsto i sigurno, ali je zbog takve postavke bilo problema u pokušaju tranzicije u napad.

Na polovini prvog dela igre viđeni su prvi znaci "buđenja" Srbije u fazi napada. Jedan brz prodor Živkovića po desnoj strani i oštra lopta su napravli gužvu u šesnaestercu, što je predstavljalo uvod u kratak period pritiska "orlića".

Pritisak je doneo i prvu konkretnu priliku. U 25. minutu Mijat Gaćinović je povukao dvojicu defanzivaca SAD na ivicu šesnaesterca, lopta je nekako doturena do Milinković-Savića koji je pokušao da je pošalje u suprotan ugao gola, ali nije uspeo.

Tada su definitivno počeli da se naziru obrisi ofanzivne igre kakvu smo gledali u prethodnim mečevima Srbije na Novom Zelandu. Podrška sa tribina je bila sve glasnija, a Amerikanci nisu više mogli da se nose se presingom, pa su izgubili inicijativu.

Potvrdu da sve agresivnija Srbija kontroliše igru dali su Sergej Milinković-Savić, koji je mučio svoje čuvare i Andrija Živković, koji je u 34. minutu oprobao šut sa dvadesetak metara.

Samo nekoliko trenutaka kasnije šut je oprobao i Antonov, a usledile su i poluprilike nakon kornera.

Međutim, iako je težište igre bilo prebačeno ispred gola SAD, najbolja šansa u prvom poluvremenu viđena je na drugoj strani. Tompson je dobio loptu, iskoristio prvu sporiju reakciju odbrane Srbije i iskosa šutirao uz samu stativu Rajkovića.

Igrači SAD su pokušali da se oslobode pritiska na startu drugog dela, ali je šut Zdjelara sa distance pokazao da će Srbija pokušati da do kraja igra onako kako je igrala u drugom delu prvog poluvremena.

Srbiji su pripadali poslednji minuti meča, Amerikanci su se grčevito branili, a lopta je završavala u rukama njihovog golmana.

Nakon ukupno 14 pokušaja Srbije, Rajković je morao da "izbori" produžetke - brza akcija Amerikanaca u 92. minutu otvorila je prostor za Rubina, na čiji je šut pravovremeno istrčao golman "orlića".

Iako se umor definitivno video, selektori obe ekipe ni na startu produžetaka nisu uvodili nove igrače.

Jedini rezervista na terenu bio je Šaponjić, koji je propustio kolosalnu priliku u 96. minutu utakmice. Mandić je ušao u prazan prostor po levoj strani, bio je sam i mogao je da šutira, ali je poslao dobru loptu na drugu stativu gde je Šaponjić sa metar-dva samo trebalo da je ugura u gol.

Međutim, umesto da dovede Srbiju u vođstvo, napadač "orlića" je klizeći nekako prosledio loptu pored stative.

Važnu loptu uhvatio je Rajković na startu drugog produžetka, posle kornera, kada je ekipa SAD izgledala kao da će pokušati da pritisne i preuzme kontrolu. Ubrzo se na drugoj strani razvila akcija, ali je pomalo brzoplet šut Milinković-Savića završio daleko od gola.

Jedan od ključnih igrača naše reprezentaciji ubrzo je pokušao da se iskupi prodorom po sredini, ali su Amerikanci brzo zatvorili prostor.

Odluka je pala u penalima.

(old_image)

Rajković je odbranio prvi penal Rubinu! Za Srbiju je prvi šutirao Zdjelar i zatresao je mrežu za 1:0!

U drugoj seriji Pejn je bio siguran, a Mandić je prebacio gol - 1:1.

U trećoj seriji Ariola je poslao Rajkovića na suprotnu stranu, dok je Babić nekako provukao loptu ispod Stefena - 2:2!

U četvrtoj seriji Rajković je pročitao Hindmana, ali nije skinuo loptu, dok je Grujić hrabro poslao loptu u sredinu gola - 3:3!

U petoj seriji Zelalem je sigurno prebacio pritisak na drugu stranu, ali je Andrija Živković sjajno odgovorio za 4:4!

U šestoj seriji Sonjora je pogodio okvir gola, sam rogalj, odgovornost je preuzeo golman Rajković, ali nije savladao kolegu - 4:4!

U sedmoj seriji Rajković je za trenutak zakasnio da uhvati Delgadovu loptu, ali je sjajni Antonov poravnao - 5:5!

U osmoj seriji Karter-Vikers je očajno šutirao i poslao loptu daleko preko gola, ali je Stefen zaustavio šut Veljkovića - 5:5!

U devetoj seriji Rajković je lako uhvatio Rekuehov traljav šut, da bi konačno Maksimović poslao Srbiju u polufinale - 6:5!

Ekipa sa jačim živcima ide na Mali, a u drugom polufinalu igraju Brazil i Senegal.

Žuti kartoni: Antonov, Mandić - Rekueho.

Nadlanu / izvor: b92

Pogledajte još