Etnološka jesen

Na Dan Muzeja Vojvodine, 25. oktobra je otvorena manifestacija „Etnološka jesen“, kao i izložba dozidnica „Kad u kujni vlada red...“ etnologa Ljiljane Trifunović. 

Na proslavi povodom 162 godine rada i postojanja Muzeja Vojvodine, govorio je istoričar umetnosti Vladimir Mitrović, v. d. direktora Muzeja Vojvodine, mr Rajka Grubić, muzejski savetnik u Narodnom muzeju u Zrenjaninu, kao i autorka izložbe dozidnica „Kad u kujni vlada red...“, a u programu je izveden i istoimeni performans. 

Manifestacija „Etnološka jesen“ trajaće do 18. decembra i na njoj će biti predstavljene bogate kolekcije Etnološkog odeljenja Muzeja, uz popularizaciju i prikaz života nacionalnih zajednica Vojvodine.

Pored raznovrsnih kulturno-zabavnih sadržaja među kojima su promocija knjige, vezilački matinei, koncert tamburaškog orkestra, izložba dečjih radova, predavanje o dozidnicama, Muzej je organizovao i nagradnu igru za svakog posetioca sa kupljenom ulaznicom.

(old_image)Izložba „Kad u kujni vlada red...“ predstaviće dozidnice koje su imale dvojaku funkciju - ukrašavanje zida i zaštitu zida od prljanja. 

Smatrale su se obaveznim detaljem savremene i čiste kuhinje na prostoru Vojvodine, a sam termin dozidnica se u Inventarnim knjigama Etnološkog odeljenja Muzeja Vojvodine prvi put pojavljuje 1974. godine i odnosi se na platno pravougaonog oblika sa izvezenim idiličnim ornamentom iz svakodnevnog života. 

Na izložbi će biti prezentovano 65 dozidnica. 

Izvor: Danas
27. oktobar

Pogledajte još