KO BI JOJ DAO 51. GODINU: Koja zvezda Prijatelja danas slavi rođendan

U pitanju je Monika! Glumica Kortni Koks, rođena je na današnji dan, 15. juna, 1964. godine.

Kortni Bas Koks je američka glumica, filmski producent i bivša manekenka. Najpoznatija je po ulozi Monike Geler u TV seriji „Prijatelji“, koja joj je donela i najveću slavu, ali i Gejl Veders u seriji filmova „Vrisak“ i Džuls Kob u TV seriji „Kugar taun“.

Ulogu koja će joj zauvek promeniti život i koja će je uzdići u zvezdu, Kortni dobija 1994. Producenti TV serije „Prijatelji“, komedije koja govori o životu šest mladih Njujorčana, su je pozvali na audiciju za ulogu razmažene Rejčel Grin, ali ih je ona ubedila da joj uloga pedantne Monike Geler više pristaje. Kada je serija 22. septembra iste godine počela da se prikazuje, Koksova je bila najpoznatija od svih šestoro glavnih glumaca. Časopis „Pipl“ ju je 27. novembra 1995. svrstao među 50 najlepših ljudi sveta.

Najveći uspeh na velikom ekranu Kortni doživljava 1996., kada se pojavila u ulozi bezobrazne i prepotentne novinarke Gejl Veders u filmskom hitu „Vrisak“. Za ulogu u ovom hororu Vesa Krejvena, koji je ostvario zaradu veću od 100 miliona američkih dolara, Koksova je dobila izuzetne kritike. Ulogu Vedersove je tumačila i u naredna dva filma ovog serijala — „Vrisak 2“ i „Vrisak 3“, što je čini jednom od pet članova ekipe koji su glumili u sva tri filma serijala.

Posle deset sezona i isto toliko godina prikazivanja, „Prijatelji“ su po poslednji put prikazani 6. maja 2004. O seriji koja ju je proslavila, Kortni je izjavila:

"Prijatelji su promenili moj život na toliko mnogo načina. Dali su mi priliku. Dali su mi slobodu. Dali su mi porodicu bliskih prijatelja sa kojima sam odrasla. Naučili su me o komediji. Naučili su me o vezama. Naučili su me o svemu."

Od 1999. do 2013. godine bila je u braku sa Dejvidom Arketom, sa kojim ima ćerku Koko Rajli Arket.

Iako je zagazila u 6. deceniju priznaćete da se na Monikinom, pardon Kortninom, izgledu to ni malo ne primećuje. Pogledajte kako ona danas izgleda.

Pogledajte još