Lista 100 najboljih filmova svih vremena na deset godina

LOS ANĐELES, 22. januara 2007. (Beta-AP) - Američki filmski institut (AFI) objaviće novu listu 100 najboljih filmova svih vremena, koja će ubuduće biti objavljivana svakih deset godina.

"Toliko toga se promenilo u našoj zemlji. Treba da se nadamo da neće biti novog 11. septembra, ali je činjenica da je taj dan izmenio naše živote", rekla je predsednica instituta Džin Piker Ferstenberg (Jean Picker Firstenberg).

AFI je prvu listu 100 najboljih filmova svih vremena objavio 1998.

Zahvaljujući listi koja će se objavljivati svakih deset godina, režiseri i ljubitelji filmova saznavaće šta američki filmovi govore o životu i kulturi, objasnila je predsednica AFI.

"Hoće li ratni filmovi imati drugačiji značaj deset godina kasnije? Hoće li novi glasovi biti dominantiniji nego što bismo očekivali? Hoće li filmovi sa dna liste dospeti na vrh?", upitala je Džin Piker Ferstenberg.

Žiri, u kojem će biti 1.500 režisera, producenata, glumaca, kritičara i eksperata odabraće najbolje filmove svih vremena sa liste od 400 ostvarenja. Filmovi će se ocenjivati na osnovu umetničke vrednosti, istorijskog značaja, kulturnog uticaja i popularnosti.

"Građanin Kejn" na vrhu je prvoj listi 100 najboljih filmova svih vremena, a slede "Kazablanka", "Kum", "Prohujalo sa vihorom" i "Lorens od Arabije".

U izboru za novu listu našla su se 44 ostvarenja snimljena u poslednjih deset godina, uključujući "Planinu Broukbek", "Mulen Ruž", "Borilački klub" i "Fatalnu nesreću".

Pogledajte još