Na današnji dan pre 30 godina izvedena je jedna od najlepših SFRJ rok pesama

Mesec dana pre čuvenog Live Aid koncerta, uživo je izvedena pesma "Za milion godina", benda Yu rock misija koji su činili najveće zvezde jugoslovenske pop i rok scene.

“Nikad ne boj se, s tobom neko je ko želi ljubav da ti da, deo svoga toplog sna…”, orilo se Marakanom tog 15. juna 1985.

Tekst pesme napisao je dramaturg Mladen Popović, u to vreme urednik “Hita meseca” na Radio-televiziji Beograd i jedan od organizatora akcije, dok je muziku komponovao Dragan Ilić, tadašnji klavijaturista i frontmen Generacije 5.

Muzika, spot i aranžman urađeni su za samo tri dana.

Bend Yu rock misija činili su: Oliver Mandić, Serđo Blažić (Atomsko sklonište), Željko Bebek, Marina Perazić (Denis & Denis), Momčilo Bajagić i Dejan Cukić (Bajaga i Instruktori), Vesna Vrandečić (Xenia), Aki Rahimovski i Husein Hasanefendić (Parni valjak), Zorica Kondža, Slađana Milošević, Jura Stublić (Film), Dado Topić, Massimo Savić (Dorian Gray), Zdravko Čolić, grupa Aska (Snežana Stamenković, Izolda Barudžija i Snežana Mišković ), Alen Islamović i Sead Lipovača (Divlje jagode), Ljuba Ninković (Tunel), Doris Dragović, Anja Rupel (Videosex), Srđan Šaper i Vlada Divljan (Idoli), Peđa D’ Boy, Zoran Predin (Lačni Franz) i Igor Popović (Jakarta).

Iako nije učestvovao u snimanju pesme, na snimanju spota se pojavio Goran Bregović, frontmen Bijelog dugmeta, dok su Riblja čorba i Zabranjeno pušenje bojkotovali akciju.

Na ovaj način Jugoslavija se priključila globalnom projektu "Band Aid", a pesma je emitovana tokom Live Aid koncerta, koji se paralelno održavao na stadionima Vembli u Londonu i Džon F. Kenedi u Filadelfiji, 13. jula 1985. godine.

Na beogradskom koncertu nastupili su Magično oko, Automobili, Piloti, Partibrejkers, Ekatarina Velika, Yu rock misija, Plavi orkestar, Denis & Denis, Atomsko sklonište, Jakarta, Peđa D’Boy band, Film, Videosex, Željko Bebek, Bajaga i Instruktori, Slađana Milošević, Elvis J. Kurtovich, Tunel, Vatreni poljubac, Lačni Franz, Aske, Električni orgazam, Kerber i Balkan, a prenošen je čak i u Čehoslovačkoj i na Kubi.

Prikupljena pomoć za Etiopiju, od prodaje albuma i ulaznica, ali i prihoda jugoslovenskih preduzeća, iznosila je tadašnjih milijardu dinara, a stihove čuvenog hita "Za milion godina" pevaju i generacije rođene godinama nakon njegovog nastanka.

A trideset godina kasnije...

Iako je prošlo dosta vremena, muzikom se danas aktivno bave Piloti, Partibrejkers, Bebek, Bajaga, Električni orgazam, Kerber, Dejan Cukić, Massimo Savić, Zdravko Čolić, Alen Islamović i još neki.

Nažalost, protekle godine su nam uzele neke sjajne ljude, Vladu Divljana i članove našeg verovatno najboljeg sastava, EKV.

Nažalost, i vreme se toliko pokrenulo da više nema jedinstva kada su ovakve stvari u pitanju; bolesnu decu lečimo SMS-om, a koncerti sa velikim imenima se gotovo više i ne održavaju.

Svejedno, zahvalni smo pomenutim muzičarima što su ovim projektom i svojijm karijerama bili deo našeg prelepog detinjstva.

Pogledajte još