Čuveni Bitlsovac ser Pol Makartni danas puni 73. godine

Pol Makartni je rođen u radničkoj porodici u Liverpulu na severozapadu Engleske. Upoznao je Džona Lenona kada je imao 15 godina i sa njim je napravio Quarrymen, bend koji se postepeno pretvorio u The Beatles. Makartni, Lenon, Džordž Harison i Ringo Star će, između ostalog, postati i sinonim za vrištanje (ženskih) fanova, čudne frizure i prelazak na pešačkom prelazu.

Jednostavno rečeno, oni su bili jedan od najjačih kulturnih fenomena svoje generacije. Bitlsi su, takođe, i najprodavaniji bend u istoriji čija je izdavačka kuća EMI procenila da su prodali više od milijardu diskova, traka i ploča.

1. Iako je zaradio milijarde, pre nego što je postao poznat, bio je na audiciji za crkveni hor, ali su ga odbili

2. Zabrljao je na svojoj prvoj svirci sa Džonom Lenonom - kad su počeli da pevaju prvu pesmu, propustio je svoj red, iako su vežbali danima.

3. U školi je bio savršeni đak - bio je jedan od 4 učenika iz svoje generacije koji je prošao test i dobio da se upiše na Liverpul Institut. Dok je studirao, jednom je dobio čak 90% iz latinskog

4. Može da broji unazad neverovatno brzo - zapravo, od 2000 do jedan može da broji brže nego od jedan do 2000.

5. Jedna od njegovih pesama je posvećena psu
Mnogi su mislili da je čuvena pesma Bitlsa "Martha My Dear" bila ljubavna pesma koju je Pol napisao za svoju bivšu verenicu Džejn Ašer. 1997. godine, pevač je otkrio da je inspiracija za pesmu bila stara engleska ovčarka Marta, pri čemu je rekao "verujte mi, naša veza je bila čisto platonska."

Nadlanu / T.D.

Pogledajte još