Dva remija i pobeda srpskih selekcija na EP u šahu

NOVI SAD, 27. oktobra 2009. (Beta) - U šestom kolu 17. evropskog prvenstva u šahu u Novom Sadu, muška i ženska selekcija Srbije igrale su nerešeno s Mađarima, odnosno s Holanđankama, dok je druga muška ekipa dobila Belgiju.

Muška selekcija Srbije je igrala 2:2 protiv Mađarske.

Ivan Ivanišević je remizirao sa Zoltanom Almašijem, Dragan Šolak je u zanimljivoj partiji s četiri pešaka više bio matiran iako je povukao 109 poteza protiv Ferenca Berkeša, a Bojan Vučković je savladao Čabu Baloga, dok je Miloš Perunović remizirao sa Robertom Rukom.

Selektor Branko Damljanović odmarao je Roberta Markuša posle sinoćnjeg poraza u meču sa Španijom, što je srpskom velemajstoru bio prvi neuspeh na turniru.

B selekcija Srbije savladala je sa 3:1 ekipu Belgije - pobedili su Nikola Sedlak, Dejan Pikula i Miloš Roganović, poražen je Slaviša Brenjo, a odmarao se Igor Miladinović koji je do sada neporažen na prvoj tabli.

Na tabeli vodi Azerbejdžan 11 (15), ispred Rusije 9 (15,5), Jermenije 9 (14,5) i Gruzije 9 (14).

Srbija 1 je na devetom mestu sa osam meč bodova i 14 osvojenih poena, a Srbija 2 zauzima 22. mesto među 38 ekipa sa šest meč bodova i 12,5 poena.

Na ženskom turniru, Srbija je igrala 2:2 s Holandijom.

Posle remija Nataše Bojković i Anđelije Stojanović, te poraza Irine Čoluškine, nerešen rezultat donela je Alisa Marić pobedom na prvoj tabli u partiji sa Zaokin Peng.

Na tabeli vode Rusija 10 (16,5) i Gruzija 10 (15,5), ispred Azerbejdžana 9 (15,5), dok Srbija zauzima 19 mesto sa pet meč bodova i 10 osvojenih poena.

Sutra od 15 časova na programu je sedmo kolo, a parovi će biti poznati kasnije večeras, posle završetka svih mečeva, jer je u pitanju švajcarski sistem po kojem se igra devet kola.

Titule na EP, koje se završava 31. oktobra, u obe konkurencije brani Rusija.

Pogledajte još