Učili smo rukomet od Jugoslovena

BEOGRAD, 27. oktobra 2009. (Beta) - Selektor francuske rukometne reprezentacije Klod Onesta izjavio je u Beogradu da očekuje da će njegova ekipa odigrati dobru utakmicu u Nišu sa Srbijom i istakao da je jugoslovenki rukomet u prošlosti imao presudan uticaj na razvoj ovog sporta u njegovoj državi.

Reprezentacije Srbije i Francuske, koja je aktuelni olimpijski i svetski šampion, odigraće prijateljsku utakmicu sutra u 20 sati u niškoj hali "Čair", a povodom proslave 60 godina od osnivanja Rukometnog saveza Srbije.

"Hvala na pozivu i dočeku. Pre 20, 30 godina učili smo rukomet od Jugoslovena. Mislim da smo bili dobri đaci i da ćemo sutra odigrati dobru utakmicu. Drago nam je da smo došli u zemlju koja ima rukometnu istoriju", rekao je Onesta na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je objasnio da su na francuski rukomet uticali igrači i treneri koji su tamo radili i da od 90-tih godina reprezentacija pobeđuje i ima dosta uspeha na velikim takmičenjima.

"Reprezentacija Srbije se tek stvara. Ima puno igrača koji su u velikim evropskim klubovima. Mislim da će uspeti da napravi dobre rezultate", rekao je Onesta.

Na pitanje da li bi voleo da bude selektor Srbije, odgovorio je:"Niko me nije pozvao. Mislim da je Sead Hasanefendić dobar trener. Ja imam svojih probelema. Ja sam selektor Francuske i zadovoljan sam time".

Francuski reprezentativac i jedan od najboljih rukometaša sveta Nikola Karabatić rođen je u Nišu i posebno se radovao što će igrati prvi put u "Čairu".

"Posle devet godina sam ponovo u Srbiji. U Nišu sam se rodio i tamo
mi živi familija. Zadovoljan sam što ću moći da ih posetim i da
igram u hali u kojoj je moj otac igrao", rekao je Karabatić.

Prema njegovim rečima, u meču sa Srbijom odigraće najbolje što može.

"Igramo prijateljsku utakmicu, ali rukomet nije balet, nije prijateljski sport, pa je teško ne dati od sebe 100 odsto. Prošlo je dosta vremena od kada ekipa nije bila zajedno, ali i od kada nismo igrali sa Srbijom", rekao je Karabatić.

On je dodao da je francuska reprezentacija došla u najjačem sastavu, u kojem je pobedila na Svetskom prvenstvu u januaru u Hrvatskoj.

"Svi igrači su tu koji su osvojili SP. Nadam se da će biti dobra utakmica za publiku, ali nema popusta", rekao je sa osmehom Karabatić.

Generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković dočekao je francusku reprezentaciju na aerodromu.

"Zadovoljan sam što je francuska reprezentacija došla. Nije mala stvar kada vam u goste dođe olimpijski i svetski prvak. Nadam se da će uživati u našoj zemlji", rekao je Đurković.

Reprezentacija Francuske je pravo sa beogradskog aerodroma otputovala u Niš, gde se već nalazi selekcija Srbije.

Pogledajte još