NAJVEĆA GREŠKA koju pravite kad doručkujete

Bez obzira na to koji obrok jedete, polovinu obroka treba da vam čini voće i povrće, a četvrtine hleb od celih žitarica i proteini. Dnevnu dozu proteina ne smete da zaboravite, a to je upravo ono što najčešće ignorišemo kad je u pitanju prvi obrok u toku dana.

Proteini nisu samo gorivo koje vam pomaže da izađete iz kuće. Ako unesete samo ugljene hidrate za doručak, vaš metabolizam će se bukvalno isključiti za ceo taj dan. Ako za doručak ne unesete proteine, do ručka ćete biti toliko gladni, da nećete moći da razmišljate o tome šta jedete.

Postoji još jedan razlog što je loše da preskačete proteine za doručak: pošto organizam može da preradi samo 30 grama po obroku, ukoliko ne unesete dovoljno za doručak, biće teško da to nadoknadite u toku dana. Potrebno vam je između 80-100 grama proteina na dan.

Ne morate da jedete šnicle i jaja za doručak kako biste uneli dovoljno proteina. Jaja i sir, sa malo povrća će biti sasvim dovoljni.

Dakle, za doručak se potrudite da unesete neku od sledećih namirnica - piletina, govedina, ćuretina, jaja, mleko, sir, jogurt, pasulj, boranija, orasi, lešnici, humus, tofu, edamame.


Nadlanu

Pogledajte još