ČUVAJTE KOŽU: Kako da se zaštite od štetnog uticaja SUNCA

Bolne opekotine nisu ono najgore što nam sunce može doneti. Mrlje, crvenilo, isušivanje i ljuštenje kože i kao ono najgore- rak kože!

Ne dozvolite da vas lenjost dovede do problema.

Budite odgovorni prema zdravlju i poslušajte savete koje vam donosimo.

1. Pokrijte glavu – šešir kao spas

Ovo je najefikasniji način zaštite. Ne brinite da li ćete biti primećeni, jer ove sezone nošenje šešira je IN. Poznato je da je razdoblje od 10- 16 časova najopasnije jer je štetnost UV zraka najveća. Zato pokrijte glavu i ne zaboravite kremu sa zaštitnim faktorom. Birajte svetle boje kako šešira tako i garderobe. Recite DA pamuku!

2. Nahranite kožu zaštitnom kremom

Birajte najmanje faktor 15 i pobrinite se da kremu namažete u dovljnoj količini kako bi koža bila adekvatno i dovoljno dugo zaštićena. Takođe, kada se nalazite u vodi, obavezno se izmažite kremom- vodootpornom. Nanosite kremu svakih 20-30 minuta.

3.Ne zaboravite balsam za usne

I to sa zaštitnim faktorom. Priznajte – ne bi vam palo na pamet!

4. Pazite na isturene delove tela

Istureni delovi tela najbrže stradaju od sunca. Zato uvek budite spremni da najviše pažnje poklonite upravo njima. Ali pre kreme sa cink oksidom koju morate imati, nanesite jaču kremu sa zaštitnim faktorom ( najmanje 15 pa na gore) . Obavezno zaštitite i stopala.

OSNOVNA PRAVILA ZA ODGOVORNO PONAŠANJE NA SUNCU:

1. Izbegavajte duži boravak na suncu

2. Obucite se adekvatno- zaštitite glavu i birajte pamučnu i laganu garderobu

3. Izaberite pravi preparat za zaštitu od UV zraka – nanosite ga svakih 20-30 minuta. Za početak birajte jači faktor – 30, zatim ga zamenite s faktorom 15.

4. Nos i uši zahtevaju posebnu zaštitu koja se obično stavlja u drugi plan, a češće zaboravlja.

5. Solarijum pre odmora- kontrolisano i obavezno sa zaštitom. Opasnost je veća za osobe svetlije puti i one sa puno mladeža

6. Piling kože je obavezan ukoliko želite pravilno da tamnite (opet napominjemo, ništa preterano i kontrolisano)

5. UV opasnost preti i u hladu

Nemojte misliti da ste zaštićeni u hladu. Sunce vas ni tamo ne štedi. UV zraci se odbijaju od betona, peska i drugih površina. Zato – pametno!

6. Zaboravite prženje na plaži

OK, znamo da jurite ten, onaj seksi, bronzani, ali ukoliko preterate, imaćete više štete nego koristi. Višesatno leškarenje na plaža shvatite kao siguran put ka opasnosti. Polako, pametno, malo po malo i uz zaštitni faktor ćete stići do željenog tena.

7. Ne dajte da vas vremenske promene zavaraju

Temperatura je pala na 20, 25 stepeni i vi mislite – ok, nema potrebe da se štitim, ne može mi sunce ništa. POGREŠNO! I tada možete da izgorite jer se UV zraci podmuklo probijaju kroz oblake. Kako objašnjavate opekotine na koži kada se skijate na – 15 stepeni?

8. Hrana koja vas štiti

Ne zaboravite zaštitu iznutra.

Istraživanja su pokazala da masnoće iz ribe štite od UVA i UVB zraka. Losos, skuša i sardele su odličan izbor.

Namirnice bogate bakrom i vitaminom B6 pomažu u stvaranju melanina, pigmenta kože koji je štiti od sunca. Birajte školjke, žitarice, pasulj i sušeno voće.

Jabuke su dobar izvor flavonoida koji čine grupu antioksidanasa koji deluju protiv slobodnih radikala koji nastaju pod uticajem UV zraka i utiču na nastanak raka kože. Izvori flavonoida su i zeleni čaj, crveno vino, crna čokolada, borovnice i suve šljive.

Šargarepa je bogata beta karotinom koji sprecava UV zrake da prodru u dublje slojeve kože. Dakle stvara prirodnu zaštitu od sunca.

Ne zaboravite na vodu koja daje koži elastičnost. Konzumirajte je kad god osetite žeđ.

zvor: Nadlanu/M.N.

Pogledajte još