Ponovo suđenje Ramušu Haradinaju?

HAG, 28. oktobra 2009. (Beta) - Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je delimično ponavljanje suđenja Ramušu Haradinaju, tvrdeći da nije bio pravičan prvostepeni proces, posle kojeg je Haradinaj oslobođen krivice za zločine na Kosovu 1998. godine.

Prvostepenom presudom, izrecenom pocetkom aprila 2008. godine, Haradinaj i drugooptuzeni Idriz Baljaj su oslobođeni krivice po svim tačkama optuznice kojih je bilo 37. Trećeoptuženi Ljah Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja prema zarobljenicima u logoru OVK u selu Jablanica.

Žalbom na presudu, tužilaštvo je zatražilo da Apelaciono veće Tribunala naloži delimično ponavljanje suđenja po šest tačaka optužnice, koje su se odnosile na zločine nad pritvorenicima u Jablanici. Tokom rasprave o žalbi, tužilac Peter Kremer je rekao da suđenje Haradinaju nije bilo pravično zato što sud nije uložio dovoljno napora da sasluša dva ključna svedoka protiv optuženih. Svedoci su, prema njegovim rečima odbijali da svedoče jer su bili "uznemiravani" i "zastrašeni".

Odbrana Haradinaja je odbacila zahtev za ponavljanje suđenja kao neosnovan, tvrdeći da su prvostpene sudije učinile sve da saslušaju sve raspoložive svedoke. uz to, po rečima branioca Bena Emersona, ne postoje naznake da bi dvojica svedoka pristala da dođu na novo suđenje. Po rečima tužioca Kremera, obojica su odbila da svedoče "zbog straha", a sudije su nisu u dokaze uvele ni pisane izjave tih svedoka koje su imale na raspolaganju.

Predsedavajući sudija Patrik Robinson uzvratio je da je "zapanjen" tim argumentom tužioca Kremera, zato što u prvostepenom procesu zastupnici optužbe nisu ni tražili da pisane izjave svedoka budu usvojene kao dokazi.

Pogledajte još