DOVEDITE SVOJ ŽIVOT U RED: 6 načina da vratite mentalnu snagu

Šest saveta kako da vratite mentalnu snagu:

1. Postavljajte sebi izazove
Svaki izazov koji uspešno završite ispuniće vas ponosom i podići će vam samopouzdanje. Vremenom ćete osećati da možete više. Izazovi neka ne budu preveliki, ali ipak moraju da vas izvuku iz zone života u kojoj se osećate prijatno. To može da bude neki sport i postizanje određenih rezultata ili avantura u prirodi.

2. Postavite sebi ostvarive ciljeve
Svaki cilj koji ste postavili u životu i do njega stigli, ispuniće vas zadovoljstvom i srećom. Ali, ciljevi moraju da budu dostižni, a ne predaleki od vaših mogućnosti jer to može da bude frustrirajuće. Recimo, odlučite da ćete za mesec dana da izgubite tri kilograma, to i uradite. Kad nešto odlučite, razmišljajte o tome pozitivno. Npr. ne razmišljajte kako morate da izgubite kilograme, već šta ćete time da dobijete. To je odlična motivacija.

3. Duboko udahnite
Duboki udah pomaže stvaranju energije i boljoj koncentraciji na cilj, na ono što želite da uradite ili postignete. Ako počnete da osećate paniku u određenoj situaciji, usporite disanje na pet udisaja u minutu. Otprilike šest sekundi udišite vazduh, pa ga oko šest sekundi izdišite.

4. Ne sugerišite sebi da nešto ne možete
Ako sami sebi govorite da nešto ne možete, tada to nećete ni uraditi. I obrnuto. Pozitivan stav donosi pozitivne rezultate. Odvojite 15 minuta dnevno i koncentrišite se na sebe. Dopustite sebi da budete sami sa svojim mislima i razmišljajte pozitivno, o lepim stvarima u životu, planovima... Mentalno jaki ljudi pozitivno razmišljaju o svemu. Za njih je čaša uvek do pola puna, a ne poluprazna, kao što to vide pesimisti.

5. Vežbajući telo, vežbate i um
Fizička aktivnost može da transformiše vaš um jer je odlična u borbi protiv stresa i depresivnih stanja. Ako odete kod lekara i požalite se da ste depresivni, dobićete tablete. Ali, vežbanje ima daleko bolji efekat, a ne izaziva neželjene nuspojave. Razlog tome je to što fizički napor reguliše nivo hormona u telu. Pomaže i rastu novih moždanih ćelija. Vežba ne mora da bude isključivo u teretani. Pomažu i rad u dvorištu, kućni poslovi, šetnja... najmanje 15 minuta dnevno. Ako u životni stil ubacite i jogu ili dizanje tegova, neka to bude dva puta nedeljno.

6. Sada je vreme da se opustite
Sedite, zatvorite oči i opustite mišiće. Dišite polako. U glavi odaberite reč koju ćete tiho da ponavljate u sebi kod svakog izdaha. To može da bude reč ljubav, mir, sreća... Primetićete pregršt misli koje će vam ispuniti um. Ponovo udahnite, izdahnite i ponovite reč. Neka to traje deset do 20 minuta. Na kraju ćete da osetite kako vam prijatna toplina prolazi telom. Ova vežba dokazano oslobađa od stresa, teskobe i pomaže da se kontrolišu emocije.

Nadlanu / izvor: stil.kurir

Pogledajte još