Istina ili mit: Seks troši mnogo kalorija

Koliko kalorija se zaista sagoreva seksom? Ako mislite da strastven seks koji vas doslovce ostavlja bez daha, nakon kojeg imate osećaj kao da ste upravo otrčali maraton sagoreva istu, ako ne i veću, količinu kalorija kao i vežbanje, istina bi vas mogla razočarati

Nedavna studija objavljena u časopisu "New England Journal of Medicine" raskrinkala je uvreženo mišljenje kako seks sagoreva i do 300 kalorija. Međutim, prema računici naučnika Univerziteta Alabama u Birmingemu, osoba od sedamdesetak kilograma tekom seksa prosečno sagori, verovali ili ne, svega 21 kaloriju, što znači da se tokom prosečne dužine trajanja seksa sagori 3,5 kalorije za minut.

Međutim, čak i sagorevanje te 21 kalorije zavisi o dve stvari: intenzitetu i dužini trajanja seksa. Stručnjaci smatraju kako je seks u trajanju od šest minuta intenzivan otprilike kao hodanje četiri kilometra na sat, piše details.com.
Druga studija pokazala je kako mlađi muškarci mogu sagoreti i do stotinu kalorija, pod uslovom da ubrzaju tempo seksa i produže vreme trajanja na 24,7 minuta.

No i sama predigra doprinosi sagorevanju kalorija, zar ne. Ako želite pojačati sagorevanje kalorija tokom seksa, prema rečima osobnog trenera Brajana Krana, potrebno je menjati poze s naglaskom na one koje zahtevaju stajanje i ubrzati tempo. Međutim, jedno je važno imati na umu: najbolje je usredsrediti se na seks u spavaćoj sobi, a na vežbanje u teretani. Vežbanje i održavanje kondicije u teretani na kraju će rezultirati i boljom izdržljivošću u krevetu.

Nadlanu / izvor: alo

Pogledajte još