PRIRODA, IPAK POBEĐUJE: Kraj industrijskom zagađenju Velikog koralnog grebena

A poslednjih decenija, zbog ekspanzije industrijalizacije i sličnih faktora, pretvoren je u đubrište.
Srećom, Svetski fond za prirodu je reagovao.
- Kako bi se zaštitio greben, ali i 69 000 radnih mesta koja postoje zahvaljujući njemu, australijska vlada mora da zabrani bacanje otpada i kopanje bagerima duž celog Velikog koralnog grebena - rekao je direktor WWF-a u Australiji Dermot O'Gorman početkom godine.

Dobre vesti!

Komitet svetske baštine UNESCO doneo je odluku da se pojača pritisak na Australiju da ispuni obećanje da se obnovi vitalnost Velikog koralnog grebena koji je upisan na Listu svetske baštine. Jučerašnja odluka zahteva od Australije da isporuči efektivnu i održivu zaštitu grebena od pretnji uključujući prekomernu industrijalizaciju i zagađenje. Australija je u obavezi da obezbedi prvi izveštaj o napretku za 18 meseci.

(old_image)

Kako bi se zaustavilo uništavanje ovog već ugroženog ekosistema, WWF nakon ove odluke očekuje da zabrana odlaganja otpada nastalog od bagerovanja u predelu grebena koji je pod zaštitom UNESKO-a, stupi na snagu u narednih nekoliko meseci.

Peticiju za zaštitu Velikog koralnog grebena možete potpisati na ovom linku. Na ovaj način podržaćete jednu od najznačajnijih bitki za zaštitu prirode u svetu!

Pogledajte još